Belföld

Döntött a Kúria: a KGBélaként ismert Kovács Béla kémkedett, öt év letöltendőt kapott

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 27. 12:28

A Jobbik volt EP-képviselője Moszkvában tartózkodik.

A harmadfokon eljáró Kúria kimondta, hogy Kovács Béla, a Jobbik volt EP-képviselője kémkedett, ezért, valamint költségvetési csalás és magánokirat hamisítása miatt öt év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte, valamint tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, írja a Magyar Nemzet.

Kovács Béla Moszkvából követte a kémkedési ügy végkifejletét, így távollétében mondták ki a jogerős ítéletet, mely szerint Kovács a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhető csak szabadlábra, írja a lap.

Mint arról beszámoltunk, Kovács egykori egyetemén oktat nemzetközi kapcsolatokat Moszkvában. A KGBélaként is emlegetett volt képviselő januárban azt mondta, „valamiből meg kell élnie”, ezért tanít a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében. Azt is mondta, hogy nem menekül, mindenképpen hazajön a tárgyalására. 

Mint azt a másodfokú ítélet kapcsán írtuk; az ítélőtábla egyetértett a vádhatósággal, miszerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkosszolgálat, hanem előkészületeket tett is a kémkedésre. 

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

 

#Belföld#kovács béla#kbgéla#kémkedés#ítélet#letöltendő#fegyház

Címlapról ajánljuk