Belföld

Moszkvába költözött Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 8:07

Azt mondta, nem menekül, mindenképpen hazajön a tárgyalására.

„Magyarnak születtem és magyar is maradok, még ha most Moszkvában is élek” – mondta Kovács Béla, a kémügyben elsőfokon felmentett, másodfokon elítélt volt jobbikos EP-képviselő a Magyar Nemzetnek. A politikus egykori egyetemén oktat nemzetközi kapcsolatokat.

A KGBélaként is emlegetett volt képviselő azt mondta, „valamiből meg kell élnie”, ezért tanít a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében.

Kovács Bélát a másodfokú bírósági döntés értelmében az unió intézményei elleni kémkedés kísérletéért − és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért − két év szabadságvesztésre ítélték, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve. Az ítélőtábla egyetértett a vádhatósággal, miszerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkosszolgálat, hanem előkészületeket tett is a kémkedésre. 

Az eljárás lezárásán azonban már nem vett részt, mert agyvérzést kapott. Nem tud arról, hogy a Kúria kitűzte volna az ügyét; de mindenképpen hazajön a tárgyalásra, mert elmondása szerint fontos neki, hogy jelen legyen, amikor kimondják: nem volt kém.

Nyitókép: Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő (j) az ellene és három társa ellen indult büntetőper tárgyalása előtt a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptemberében – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#kovács béla#kgb#oroszország#kémkedés#per

Címlapról ajánljuk