Híradó

Meghosszabbították az árstopokat, de az élelmiszerek szélvészgyors drágulását ez sem állítja meg

Velti LászlóVelti LászlóMagyar ÉvaMagyar Éva

2022. szeptember 17. 18:51

Év végéig meghosszabbították az élelmiszer- és az üzemanyagárstopot, a GKI azonban további, átlag tizenöt százalékos élelmiszer-drágulással számol Magyarországon – részben a kormány árstopja miatt.  

Elszállt a baromfi ára

Az árstopos termékek, a far-hát, a csirkemell és a szárnyvég annyiba kerül, mint tavaly októberben, a comb viszont már 61, a bontott csirke 57, a szárny pedig 50 százalékkal drágább, mint egy éve. Negyedik hónapja csökken az élelmiszerboltok forgalma a KSH adatai alapján.

- Farhát, az való a nyugdíjasnak. Ha-ha!

- Miért?

- Hát, mert a legolcsóbb

– mondta az RTL híradójának egy nyugdíjas asszony.

Hosszabbodik az árstop

Az élelmiszerek árstopja hetedik hónapja, az üzemanyagoké pedig tizenegyedik hónapja tart a háztartások számra. Ezek két hét múlva lejártak volna, de a kormány szombaton ismét hosszabbított rajtuk, december 31-ig. 

A csúcspont még előttünk van

Az RTL szombaton megkereste a GKI Gazdaságkutatót azzal a kérdéssel, hogy mely termékek drágulása gyorsulhat tovább. Molnár László vezérigazgató szerint az élelmiszereké.

Jövőre még egy körülbelül 15 százalékos áremelkedés várható, az idei körülbelül 30 után. A csúcspont még előttünk van.


A GKI szerint az energiaárrobbanás, az aszály és a bérköltségek emelkedése további drágulást okoz. Ezek hatását tetézi a rekordgyenge forint, illetve, azt mondják, maga az árstop is felfelé hatja az árakat.  

A kereskedő, mint minden gazdálkodó úgy gondolkodik, hogy a profitját szeretné megkeresni. Ergo a maradék termékkörre áthárította ezt a többletterhet. És lehet, hogy még jobban áthárította, hiszen sose tudhatja, hogy melyik lesz a következő termék, amit be fognak vonni ebbe az ársapkás termékkörbe 


– mondta a RTL-nek Molnár.

Ez nem sok jóval kecsegtet, pedig már júliusban is Magyarországon mérték a második legnagyobb élelmiszerdrágulást az Európai Unióban az Eurostat legutolsó adatai szerint.

#Híradó#Videó#Gazdaság#árstop#üzemanyag#hitel#élelmiszerek#drágulás#gulyás gergely#top hírek

Címlapról ajánljuk