Híradó

A zsidók hálásak Horthynak a szélsőjobboldali politikus szerint, a Mazsihisz ezt „ocsmány cinizmusnak” tartja

Magyar ÉvaMagyar Éva

2022. augusztus 30. 18:00

Horthy Miklós szobrot avatott kedden délelőtt a Parlamentben a Mi Hazánk Mozgalom. Novák Előd, a szélsőjobboldali párt alelnöke szerint a zsidóság is hálás az egykori kormányzónak, erről árulkodnak állítása szerint a koszorúik a Horthy kriptánál. A Mazsihisz elnöke erre úgy reagált: „ocsmány cinizmus”. Arra kérik Kövér Lászlót, az országgyűlés elnökét, hogy intézkedjen a szobor eltávolításáról, miután Horthy asszisztálása mellett több százezer magyar zsidó halt meg a haláltáborokban.

Szűkösnek bizonyult Dúró Dóra parlamenti irodája délelőtt. A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője, és egyben az országgyűlés egyik alelnöke az íróasztalával szemben leplezte le Horthy Miklós 57 centiméteres bronz mellszobrát. A sajtó élénk érdeklődése mellett, miután az egykori kormányzónak eddig elvétve állítottak emléket Magyarországon. Amikor mégis, azt mindig botrány kísérte.

Azt üzenjük ezzel a mai avatással, hogy készen állunk arra, amit Horthy Miklós idején a magyarság, Magyarország képes volt megtenni

– mondta a szélsőjobboldali párt elnöke, Toroczkai László, aki azzal méltatta Horthyt, hogy kormányzása alatt rendkívüli gazdasági fejlődésnek indult az ország. Horthy holokauszthoz való viszonyáról nem esett szó a szoboravatáson, így arról a Híradó külön megkérdezte Novák Elődöt, a párt alelnökét.  

A hálás zsidóság koszorúját lehet látni a Horthy kriptánál. És azt gondolom, hogy a ráaggatott történelmi felelősségtől, a történelhamisításoktól is meg kell tisztítani utolsó kormányzónk emlékét

– mondta a szélsőjobboldali politikus.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke ezzel nem ért egyet, szerinte a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni Horthynak, mert elpusztult a II. világháború és a holokauszt alatt.

A legnagyobb magyar temető Auschwitzban van. Körülbelül 430 ezer ember halt meg ott. Mindezek után azt mondani, hogy a hálás zsidóság Horthy sírjára hordja a koszorúkat, úgy gondolom, hogy egyrészt nem igaz, másrészt egy ocsmány cinizmus

– mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

A pártok is elítélik

Míg a Mazsihisz a Horthy-szobor eltávolítását kéri Kövér Lászlótól, addig a Momentum közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy „Horthy Miklós kormányzása idején több százezer magyar állampolgárt minősítettek törvényileg idegen elemnek, korlátozták továbbtanulási és vállalkozási szándékaikat, majd küldtek haláltáborokba.”

A DK szerint pedig felesleges finomkodni a szavakkal.

Aki úgy beszél, mint egy náci, aki olyan eszméket ápol, olyan emlékeket ápol, ami náci eszmékre úgymond hajaz, és hasonlít, az bizony önmaga is náci

– mondta Kálmán Olga.

Az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása szerint az alelnök, azaz Dúró Dóra döntése, hogy hogyan rendezi be a dolgozószobáját, ebben őt nem korlátozhatják.

#Híradó#Videó#horthy miklós#szobor#mi hazánk mozgalom#dúró dóra#novák előd#mazsihisz#holokauszt#top hírek

Címlapról ajánljuk