Híradó

A kormány határozza meg a gáz árát, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cég pedig drágábban adhatja, mint az állami MVM

Horváth NándorHorváth Nándor

2022. augusztus 18. 18:52

Többet kell fizetnie a gázszolgáltatásért a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szolgáltató ügyfeleinek, mint az állami MVM-nél. Az MSZP társelnöke szerint ez érthetetlen, mivel a díjakat a kormány határozza meg. Tóth Bertalan az ügyben feltett írásbeli kérdésére Koncz Zsófia államtitkár nem válaszolt érdemben. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is pikáns, mert az államtitkár anyja Mészáros Lőrinc gázszolgáltató cégének az egyik vezetője. A kormány Híradónkkal azt közölte: az Opus Tigázé a leghosszabb hálózat, ezért magasabb a rendszerhasználati díj is.

Mészáros Lőrinc, a gázszerelőből lett milliárdos üzletember immáron négy éve az ország leggazdagabb embere. Érdekeltségei a gazdaság szinte minden szegmensét lefedik az építőipartól, a pénzügyi szektoron át egészen a közműszolgáltatásokig. Az ő érdekeltségébe tartozik például az észak-magyarországi áramszolgáltató és a gázszolgáltató is.

Utóbbiról, az Opus Tigázról közölte most az MSZP társelnöke, hogy többet kér a szolgáltatásért az egyébként is szegényebb észak-magyarországi régióban, mint például az állami MVM a fővárosban.

„Szolgáltatóként határozta meg a minisztérium ezt az alapdíjat és valóban az állami tulajdonú szolgáltatónál ezt alacsonyabb mértékben határozta meg, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szolgáltatónál pedig magasabb összegben” – magyarázta a Híradónak Tóth Bertalan.

A különbség egy átlagos fogyasztó esetén évi nyolcezer forint. Tóth Bertalan szerette volna megtudni, hogy miért fizetnek többet a fogyasztók Mészáros Lőrinc cégének, ezért írásbeli kérdést nyújtott be.

A kormány részéről a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára, Koncz Zsófia válaszolt, de mindössze annyit írt: a kormány folyamatosan figyeli a politikai és gazdasági eseményeket és ez alapján hozza meg a döntéseit.

Tóth Bertalan szerint 

ez a válasz Koncz Zsófiától azért is elfogadhatatlan, mert szerencsiként épp az ő választókörzetében élőknek kell többet fizetniük. A helyzet pikantériája, hogy Koncz Zsófia édesanyja az Opus Tigáz igazgatósági tagja. 

„Nyilván nem ez az alapvető indok, amiért nem válaszolt, de ugye Mészáros Lőrincet gazdagítja az a nagyon sok pénz, amit a családoknak pluszba be kell fizetni” – tette hozzá figyelmet az MSZP társelnöke.

A kormány megkeresésünkre azt válaszolta: „a területi sajátosságok miatt az Opus Tigáz üzemelteti a leghosszabb elosztói hálózatot hazánkban, ezért itt szükségszerűen magasabb a hálózatra számított rendszerhasználati díj is."

#Híradó#Videó#mészáros lőrinc#Belföld#politika#top hírek

Címlapról ajánljuk