Híradó

Két héttel a tanévkezdés előtt kétségbeesetten keresnek pedagógusokat az iskolák

Kovács KingaKovács Kinga

2022. augusztus 15. 19:00

„Nálunk sincs kolbászból a kerítés, de van támogató környezet.” Ilyen és ehhez hasonló szövegekkel keresnek tanárokat a Facebookon iskolák és tanárok. Egyre kétségbeesettebben már nem csak a hivatalos állásportálon hirdetnek állásokat. Közben a Diákok a tanárokért csoport közölte, támogatják a tanárokat, ha sztrájkolnak a tanév elején. Tüntetést is szerveznek szeptember másodikára. A Belügyminisztérium a tüntetésre nem reagált, de azt írták, folytatják a tárgyalásokat a pedagógus szakszervezetekkel és az Európai Bizottsággal is.

Hatalmas figyelemfelhívó tábla hirdeti, hogy a dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium tanárokat keres. Hasonló felhívást tett közzé sok más intézmény mellett a sárosdi Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvoda is. Ide magyar, biológia, kémia, földrajz, testnevelés, matematika és informatika szakos tanárt, illetve tanítót is várnak. Szolgálati lakást is adnak annak, aki egy hét múlva munkába tud állni.

A bejegyzéseket többségében iskolák és tanárok osztották meg a Facebookon. 

A közeledő tanévkezdés miatt már nem csak a közszféra állásportálján, a közösségi médiában is próbálnak tanárt találni az intézmények, kollégát a pedagógusok.

Van, ahol igyekeznek minél kreatívabban és őszintébben fogalmazni. Egy budapesti, I. kerületi iskolában távozó kollégájukat kiretusálva a tetris challenge-es képről keresnek testnevelő tanárt. Azt írják, nálunk sincs kolbászból a kerítés, nincs bértáblán felüli fizetés, de van támogató környezet.

A pedagógus szakszervezetek arra figyelmeztettek, hogy ha a kormány nem tesz azonnali béremelési ajánlatot, akkor sztrájkba kezdenek. Ezt támogatná a Diákok a Tanárokért diákszervezet, akik márciusban is utcára vonultak, hogy kifejezzék a szolidaritásukat. Most szeptember 2-ára is szimpátiatüntetést szerveznek Budapestre.

Mindenképpen szeretnénk a pedagógusaink számára megmutatni azt, hogy mi mellettük állunk, támogatjuk őket, biztatni őket, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz, hogy álljanak ki magukért, mert ezzel magukat is támogatják, minket is

 – mondta a Híradónak Kranyik Tünde, a szervezet elnökségi tagja.

Kerestük a Belügyminisztériumot, a tüntetés hírére nem reagáltak, de azt írták, a szakszervezeti egyeztetések akárcsak az Európai Bizottsággal megkezdett tárgyalások, tovább folytatódnak. A cél, hogy az uniós költségvetési ciklus, azaz 2027 végére a pedagógusbérek a diplomás átlagbér 80 százalékára emelkedjenek.

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#pedagógusok#fizetés#sztrájk#diákok#támogatás#tanárhiány#top hírek

Címlapról ajánljuk