Híradó

Mazsihisz-elnök a horogkeresztről: Érezhető módon megszaporodtak a zsidók elleni atrocitások

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2022. augusztus 14. 18:26

Horogkeresztet festettek a péntek esti ima alatt a Frankel-zsinagóga Árpád fejedelem úti falára, a ház liftjébe pedig gyűlölködő feliratokat írtak, és SS-emblémákat rajzoltak. A II. kerület polgármestere szerint két héten belül már másodszor történik hasonló a Frankel Leó úti zsinagógánál. A Mazsihisz elnöke azt mondta, ezeket szervezett támadásként értékelik a zsidóság ellen.

Elég a gyűlöletből és a gyűlöletkeltésből! – ezzel a felirattal takarta ki a II. kerület polgármestere a közösségi oldalára kitett fotón azt a horogkeresztet, amit péntek este festettek a Frankel Leó úti zsinagóga oldalára. A tiltott náci jelképet azóta lemosták az épület faláról.

A polgármester szerint itt két héten belül már másodszor történt hasonló eset.

„Horogkeresztet, SS-emblémákat, a belső liftet megrongálták szintén ilyen gyűlöletkeltő feliratokkal, illetve pénteken és szombaton köpködésre, illetve szóbeli atrocitásokra is sor került, ami a kerületi és a budai zsidó közösség tagjait érte” – fogalmazott a Híradónak Őrsi Gergely polgármester. 

A kerület vezetője elfogadhatatlannak tartja a gyűlöletmegnyilvánulásokat minden vallási közösség ellen. Hozzátette, a térfigyelő kamera, illetve a zsinagógának és a társasháznak a kamerája rögzítette az esetet. Az első eset két hete történt, az ügyben, Őrsi tudomása szerint folyik a nyomozás. 

Azon vagyunk, hogy ezt a gyűlölethullámot megszüntessük

– fogalmazott.

Július elején a Blaha Lujza téri villamosmegállóban álló egyik reklámtábla hangszóróját érte hackertámadás. Akkor nagy hangerővel szóltak főként antiszemita szövegek. Augusztus elején pedig az MTK elleni meccs után énekeltek antiszemita rigmusokat a Kiss-Rigó László püspök alapította szegedi focicsapat szurkolói.

Heiszler András, Mazsihisz elnöke a Híradónak azt mondta, „minden jóérzésű ember tudja, hogy az nem jó jel, amikor feltűnik a falakon a jel”. Hozzátette, az elmúlt hetekben érezhető módon megszaporodtak a zsidók elleni atrocitások.

Ezek mind nagyon tudatos antiszemita cselekmények, nem indulati cselekmények, nem a hagyományos utcai antiszemitizmus részei. Ezeket előre kitervelt módon egy valóságos támadásként tudjuk felfogni a zsidóság ellen

– fogalmazott Heisler. A rendőrség a Híradónak megerősítette, hogy az első Frankel Leó úti rongálás miatt eljárás indult, de gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki.

 

#Híradó#Videó#Belföld#bűnügy#Baleset-bűnügy#horogkereszt#zsinagóga#mazsihisz

Címlapról ajánljuk