Híradó

Nehéz üzemanyaghoz jutni a Balatonnál, több benzinkúton volt hiány az elmúlt napokban

Tárkányi ZsoltTárkányi ZsoltBalogh ZoltánBalogh Zoltán

2022. augusztus 7. 18:59

Rendszeresen volt üzemanyaghiány az elmúlt napokban több balatoni benzinkúton – ezt tapasztalták az RTL Híradónak nyilatkozó autósok. A Mol arra kér minden autóst, hogy csak annyit tankoljon, amennyi üzemanyagra szüksége van. A kormány híradónkkal azt közölte: Magyarország üzemanyag-ellátása stabil a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően.

Átmeneti készlethiányra figyelmeztet a tábla több kútoszlopon is. Vasárnap sok fővárosi benzinkúton hasonló helyzetet tapasztaltunk.

A Balatonnál még rosszabb a helyzet. Badacsonyban többen is arról számoltak be híradónknak, hogy az elmúlt napokban alig lehetett üzemanyaghoz jutni.

„Itt a múltkor a badacsonyi Mol-kúton olyan este 7-8 óra fele munka után megálltam tankolni és már nem igazán volt dízel üzemanyag. Tovább mentem Edericsre, ott még éppen tudtam tankolni, de az utánam következő autók már nem jutottak üzemanyaghoz, és kígyózó sorok álltak még így is” – meséli Szoják Benedek.

Volt, aki nemcsak hiányt, de korlátozásokat is tapasztalt.

„Szerettem volna én is tankolni a múltkor üzemanyagot, dízelt, de Tapolcán nem sikerült egyik Mol-kúton sem. Aztán szerencsére a Shellnél még valamennyit lehetett kapni, de csak 10 litert lehetett kannába egy kútoszlopról tankolni. Utána átjöttünk Badacsonyba, itt egyáltalán nem volt, majd délután hál' Istennek pótolták” – idézi fel Gáspár Tamás.

A készlethiány oka az lehet, hogy karbantartás miatt leállt a Mol százhalombattai finomítója, és a 480 forintos hatósági ár miatt nem éri meg külföldről behozni az üzemanyagot.

A kormány ezért már több lépésben szűkítette azok körét, akik piaci ár alatt tankolhatnak és más intézkedéseket is hoztak, például felszabadították a stratégiai készletek negyedét. Gulyás Gergely szerint azonban ez a Mol meglévő készleteivel együtt is csak a hazai igények egy részének kielégítésére elég.

480 forintos üzemanyag már csak a magánszemélyek által üzemben tartott, magyar rendszámú, 7,5 tonna alatti járműveknek jár. A Mol-kutakon nekik is csak naponta egyszer. A holtankoljak.hu adatai szerint a nyaralóhelyeken általános a készlethiány.

„Az, hogy a frekventált helyeken, például a Velencei-tónál, a Balatonnál vagy a Tisza-tó környékén most fokozódik a kereslet és ezzel gyorsabb ütemben fogy el a benzinkutak készlete, az teljesen általános jelenség” – mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Bujdos Eszter szerint a helyzeten egyelőre csak a kormány által felszabadított stratégiai készletekkel lehet enyhíteni. Megkeresésünkre a Technológiai és Ipari Minisztérium azt közölte, hogy 

a kormány nem határoz meg országon belüli földrajzi elosztást a felszabadított készletek felhasználása tekintetében.

Szerintük Magyarország üzemanyagellátása stabil és a készletek állása alapján döntenek majd az árstopok esetleges további módosításáról.

A Mol arra hívja fel a figyelmet, hogy a pánikvásárlással az autósok csak rontanak a helyzeten. Azt kérik ezért, hogy mindenki annyit tankoljon, amennyire szüksége van.

#Híradó#Belföld#üzemanyaghiány#top hírek#benzin#balaton#Videó

Címlapról ajánljuk