Híradó

„A sírás határán vagyok” – Magdolnáék hat gyermeket nevelnek, és egy kisboltot üzemeltetnek, fogalmuk sincs, mi lesz velük, ha piaci áron kaphatják csak az áramot

Kéri BarnaKéri Barna

2022. július 18. 19:10

Van, aki azért fogyaszt több energiát, mert sok gyermeket nevel, és olyan egy házban élő többgenerációs család is, amely azért lépi át az átlagfogyasztás határát, mert közös mérőórát használnak. A közös bennük: ha többet fogyasztanak, többet is kell fizetniük augusztustól. Hogy mennyit, még mindig nem tudni pontosan.

Szerdán derült ki, hogy elbúcsúzhatunk a rezsicsökkentéstől, legalábbis abban a formájában, ahogy eddig ismertük. Akik többet fogyasztanak az átlagnál gáz- és villanyenergiából, azoknak a piaci árat kell megtéríteni. A pontos számításokkal még adós a kormány.

Dudás Magdolnáék Ónodon például azért fogyasztanak sok áramot, mert hat gyermeket nevelnek, és egy kisboltot is üzemeltetnek. Fával fűtenek, de sok áramot használnak.

Én még nem néztem utána, de nagyon sok embertől hallom a kétségbeesést. Nem tudom, hogy ezt hogy fogjuk tudni megoldani. 


– mondta az RTL Híradónak.

Feltöltős villanyórájuk van, előre kell fizetniük a fogyasztást. Hogy augusztus elsejétől mennyit, azt megbecsülni sem tudják, ezért félelemmel tekintenek a jövőre:

komolyan aggódunk, vagy inkább azt mondom, hogy félelem van bennünk a jövő miatt. Tényleg a sírás határán vagyok.


A Neményi család más okból került csapdába. Egy budafoki családi házban laknak, ahol egy külön lakásban velük együtt él egyik gyermekük is a családjával. Neményi Györgyné arról beszélt:

közös közmű-mérőórákat telepítettünk, mert családon belül soha nem okozott problémát, korrekt módon el tudtunk számolni az elmúlt 40 évben.


Most azonban gond lesz, hogy egy óra méri a két család gáz- és áramfogyasztását. Pedig a családok külön-külön nem fogyasztanak többet, mint az átlag. Így viszont számításaik szerint körülbelül 160 ezer forinttal kerülne többe összesen a rezsi.

Dömötör Csaba államtitkár vasárnap az állami rádióban azt mondta: nemsokára pontosítják a feltételeket. Akkor derülhet majd ki, ki jogosult esetleg kedvezményre a rezsi kiszámításánál.

#Híradó#Belföld#rezsicsökkentés#család#fogyasztás#átlag#költség#mérőóra#top hírek

Címlapról ajánljuk