Híradó

Sok fogyatékossággal élő ember létfenntartása kerül veszélybe, ha piaci árat kell fizetniük a rezsiért

Serdült SzilviaSerdült SzilviaHajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. július 16. 18:52

Mentesüljenek az energia piaci árának megfizetése alól a fogyatékossággal élő emberek, erre kéri a kormányt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. Közülük sokan ugyanis nem tudnak spórolni az energián. Naponta kell tölteniük a lélegeztetőgépet, az elektromos ágyat, az emelőt, a kerekesszéket, vagyis az életfunkciók fenntartásához, javításához szükséges eszközöket. 

Cintia amikor csak teheti, a laptopon beszélget a barátaival, vagy videókat készít. A jobb kezét tudja csak használni. A 17 éves lány SMA-s, vagyis gerincvelő eredetű izomsorvadásban szenved.

Ha éjszaka nincs rajta a lélegeztetőgép, akkor nem kap rendesen levegőt. A gép árammal működik, ahogy a köhögtetőgép is, amit naponta háromszor kell használni. Cintia tüdőbeteg, így az sem mindegy, mivel fűtenek. A mostani hűtő-fűtő klímarendszert nemrég csináltatták 850 ezer forintért. Most 20 ezer forint a havi áramszámlájuk.

„Neki kell 24-25 fok télen, mert ő egyáltalán nem is változtatja helyzetét, teljesen fekvő, igazából még a fejét sem tudja megmozdítani az ágyban, ezért ő fázós. Nyáron meg kell a hűtés, mert meleg van, úgyhogy itt tartunk, 80-90 ezer lesz havonta” – mondja Cintia anyja, aki havi 180 ezer forintot kap, mert lányát otthon ápolja, férje pedig 200 ezer forintot keres. A házat hitelből vették, azt is fizetik havonta.

Fogalmam sincs, hogy most mi lesz. Ahhoz hogy a gyermekemnek mindent meg tudjak adni, már nem tudom, hogy mit szorítsunk magunkon, konkrétan a nadrágszíjon. Nem tudom.

Balázs Péter szklerózis multiplex miatt 10 éve ül kerekesszékben. Elektromos szék, de még új, így nem kell minden nap tölteni. De a kis, egyszobás lakása tele van olyan géppel, amihez áram kell, folyamatosan.

„Mindent elektromosan használok. Itt van mellettem ez az ágy, ami hidraulikusan emelhető,  meg dönthető a fejtámla meg ilyenek, ezt mindennapos használatban van, azaz minden nap 12 órát minimum töltenem kell” – mondja Balázs Péter.

Az emelő is árammal működik, ő pedig csak azzal tud mozogni. Ráadásul hajlamos a kihűlésre, ezért éjszaka muszáj fűteniük. Feleségével épp azt számolgatják, hogy talán bele fognak férni a keretbe és nem kell majd sokkal többet fizetniük rezsire.

Most éppen hogy ott vagyok a határon, de lassan hozzá kell szoktatnom magamat ahhoz, hogy mondjuk napközben nem fűtök majd.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége levélben fordult a miniszterelnökséget vezető miniszterhez, és arra kérte a kormányt: a fogyatékossággal élő emberek, és a velük egy háztartásban élő családtagjaik mentesüljenek az új szabályok alól. Azt írják, ha piaci árat kell fizetniük a rezsiért, akkor sok fogyatékossággal élő ember létfenntartása is veszélybe kerül. Németh Szilárd a Hír TV-ben azt mondta, a szerdai bejelentés óta rengeteg megkeresést kaptak, és dolgoznak valamiféle kompenzáción a magasabb számlák miatt. De hogy ez kire vonatkozik majd, egyelőre nem tudni.  

 

#Híradó#Belföld#rezsicsökkentés#energia#árak#drágulás#fogyatékkal élők#top hírek

Címlapról ajánljuk