Híradó

Egymilliós sérelemdíjat kell fizetnie egy volt ferences diáknak, mert az egyházi eljárásban zaklatásért elmarasztalt atyáról elmondta, hogy zaklatta őt

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 17:05

Egymillió forint sérelemdíjat és 700 ezer forint perköltséget kellene fizetnie egy volt ferences diáknak, aki a bíróság szerint megsértette egykori tanára személyiségi jogait, amikor egyházügyi eljárásban vallott arról, hogy az atya zaklatta. Idén, rövid időn belül már másodszor fordult elő, hogy az áldozatból lett bűnös a bíróságon. Egyelőre egyik ítélet sem jogerős.

Pion István költő és újságíró 16 éves volt, amikor az esztergomi ferences gimnáziumban Árpád atya átlépte a határokat. Így emlékezett vissza az akkor történtekre:

Engem bevitt egy szobába, a szerzetesi szobájába, és ott zuhanyzás után meztelenül lefeküdt az ágyra, és azt kérte, hogy masszírozzam meg. Nekem van egy gyerekkori abúzustörténetem, ebből kiindulva kapcsoltam ott és akkor, és kijöttem ebből a szobából. De többeknek nem sikerült kijönnie ugyanebből a szobából.

A történteket sok évvel később megírta egy újságcikkben is.

Az újságcikk megjelenése után a ferences rend engem megkeresett, hogy hajlandó vagyok-e beszélni egyházügyi eljárás keretében ugyanerről.

Hajlandó volt, ahogy néhány másik diáktársa is. Árpád atyát bűnösnek találta az egyházi vizsgálat, a szerzetest 12 évre eltiltották a misézéstől, és attól, hogy gyerekekkel kerüljön kapcsolatba. Az áldozatokat sem keresheti fel, az elkövetés helyszínéről kitiltották, de a ferences rend papja maradhatott. 

Árpád atya közben polgári pert indított, mert szerinte az egyházügyi eljárásban az egyik áldozat megsértette a személyiségi jogait. 

Pion István azt mondta: A társam a tanúvallomásában, az egyházügyi tanúvallomásában azt állítja, hogy a szerzetes megfogta a nemi szervét. És a szerzetes azt állítja, hogy ez nem történt meg.

A világi bíróság a szerzetes javára döntött múlt pénteken. Az elsőfokú ítélet szerint az egykori tanítványnak 1 millió forint sérelemdíjat kell fizetnie, plusz 700 ezer forint perköltséget. 

Pion István szerint az ítélet azt üzeni az áldozatoknak, hogy ne tegyenek egyházügyi eljárásban bejelentést, bármilyen sérelem is érte őket, mert világi bíróságon perelhetővé válnak. Könnyen szembenézhetnek azzal, hogy egy bűncselekmény áldozataként még őket ítélik el.

Ő mégis arra buzdítja őket, hogy ne hallgassanak. Kérjenek bátran segítséget, hogy legyen esélyük feldolgozni a traumát.

Ahogy fogalmazott: 

A betokosodott tüske eltávolítása hosszú és kellemetlen folyamat, de muszáj végigcsinálni, mert különben még nagyobb problémát okoz.

#Híradó#Baleset-bűnügy#bűnügy#pion istván#zaklatás#rlt#pap

Címlapról ajánljuk