Híradó

Úgy tankolunk az árstopos benzinből, mintha nem lenne holnap, de ha így folytatjuk, tényleg nem lesz

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 15:13

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt üzente az autósoknak: gépjárműveiket csak a szükséges esetben használják, mert inkább legyen kevés az üzemanyag, minthogy ne legyen egyáltalán.

A korábbi évekhez képest jelentős mértékben megnövekedett a fogyasztás mind a benzin, mind a gázolaj esetében, mondta el Grád Ottó az RTL Híradónak. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint nem kérdés, hogy ez az árstopnak köszönhető.

Kifejtette: a hatósági ár miatt ma már nincs különbség a töltőállomások között. Míg például korábban valaki nem tankolt az autópályán, mert ott drágább volt, most ott is ugyanannyiért tankolhat, mint máshol.

Ahogy a világpiaci árak emelkedtek, ez az árkülönbség még inkább attraktívvá vált, és még inkább erősítette a fogyasztás növekedését 

– magyarázta. Bár történtek intézkedések, a külföldi autók fogyasztásának kizárása például Grád Ottó szerint egyelőre nem hozott számokban mérhető eredményt.

Az árstop miatt a töltőállomások folyamatos veszteségeket könyvelnek el, és nem látják, a helyzet hogyan fog változni. Grád Ottó szerint a jelenlegi állapot hosszú távon nem fenntartható, és bár a kis töltőállomások kaptak kompenzációt a kormánytól, beruházásra, korszerűsítésre és a műszaki problémák megoldására semmiféle fedezet nincs.

Vastagon veszteségesen működnek a töltőállomások Magyarországon, és ez igaz mind a kétezer jelenleg aktív hazai töltőállomásra.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára figyelmeztetett arra is: elkezdődött az első, járvány utáni első korlátozásmentes nyár, és elsősorban a tranzitturizmusnak köszönhetően megnövekedhet az igény a benzin iránt még úgy is, hogy a külföldiek piaci árat kell hogy fizessenek érte, de a gyenge forint miatt meg fogja érni nekik Magyarországon tankolni.

Normál körülmények között, néhány évre visszanézve is 10-15 százalékos növekedés tapasztalható főleg benzinben júliusban és augusztusban, ezt a többletmennyiséget a szakma, az olajipar, a finomítók, a nagykereskedők nem fogják tudni biztosítani a hálózatnak 

– fogalmazott.

A szakértő azt is megjegyezte: lehetőleg mindenki csökkentse a fogyasztást, mert jobb az, ha kevés benzin van, mint az, hogy ne legyen egyáltalán.

#Híradó#Belföld#üzemanyag#benzin#hatósági ár#árstop#ársapka#grád ottó#benzinkút

Címlapról ajánljuk