Híradó

350 millió forint tűnt el a hugyagi önkormányzatnál, nyomoz a rendőrség

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. július 2. 16:48

Szociális bérlakások építésére és felújítására, illetve helyi fejlesztésekre, például óvodafelújításra nyerték a pénzt, ám ezekből szinte semmi sem valósult meg. Az alpolgármester szerint a pénz egyszerűen elment működésre. A korábbi polgármester lemondott.

Sajnos nemsokára leszakad a plafon és az a probléma, hogy öt gyerek van, életveszélyes házat kaptunk meg

– mondja Makula Árpád, aki családjával egy omladozó önkormányzati épületben lakik a Nógrád megyei Hugyagon. Pályázati pénzből újították volna fel otthonukat, több hasonló állapotú házzal együtt.

Összkomfortos házat ígértek már három éve, és még mindig így állunk, a ház még mindig nincs felújítva. Az ablakok, ajtók majdnem kiesnek, szigetelés nincs

– mondja a pórul járt férfi. A falu 194 millió forint uniós támogatást nyert szociális lakások felújítására és újak építésére, a pénzt viszont másra költötték.

További 158 milliót nyert játszóterek és kultúrház kialakítására, illetve a helyi óvoda konyhájának felújítására a település – mondja Lovas Ilona helyi önkormányzati képviselő. Ebből sem valósult meg semmi, ezért a minisztérium arra kötelezte a falut, hogy mind a 350 millió forintot fizesse vissza. Ezt nem tudják megtenni, mert a pénznek nyoma veszett.

A két pályázat a kormány portálján is megtalálható, ami a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszak szabálytalan projektjeit listázza. Hiányzó elszámoló bizonylatok miatt a teljes támogatási összeget visszakövetelik.

Rendőrségi feljelentést tettünk tavaly október végén ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelésért, mert ezt nem lehet ennyiben hagyni 

– mondta Lovas Ilona.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az RTL Híradóval közölte, hogy hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást, az uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé megtették a szükséges intézkedéseket.

Bodor Gábor, Hugyag alpolgármestere szerint az alulfinanszírozott önkormányzat egyszerűen elköltötte a pályázati pénzt a saját működésére. A korábbi polgármester lemondott, a helyiek szerint külföldre távozott. Kerestük, de nem akart nyilatkozni. Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak a településen.

#Híradó#politika#hugyag#hűtlen kezelés#rtl#uniós pénz#top hírek

Címlapról ajánljuk