híradó

Nem jelzett az edző, hogy bajban van a szinkronúszó – ezt mondta Merkely Béla az RTL Híradónak

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. június 23. 18:01

Edzője mentette ki a vízből az ájult szinkronúszót a budapesti vizes vb-n. Az amerikai sportoló a gyakorlata közben lett rosszul és a medence aljára süllyedt. Edzője azt állítja, kiabált az úszómestereknek, de azok nem hallották vagy nem értették, amit mondott. Ezért ő ugrott be a medencébe a sportolóért. Merkely Béla a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője azonban azt mondta Híradónknak, hogy az edző nem jelzett nekik. A Nemzetközi Úszószövetég vizsgálja, hogyan előzhetnék meg a hasonló eseteket.

Az egyik pillanatban még hangos ováció fogadta Anita Alverez szinkronúszó kűrjét a budapesti vizes világbajnokságon. Néhány pillanattal később viszont már szinte néma csendben figyelte mindenki a medencét. Miután rosszul lett, az eszméletlen amerikai sportolót edzője húzza ki a partra.

Andrea Fuentes akkor ugrott a versenyzője után, amikor látta, hogy a medence aljára süllyedt. Egy vízimentő segítségével emelték ki a vízből. A parton orvosi ellátást kapott és visszanyerte az eszméletét. Az edző a spanyol Marca című lapnak azt nyilatkozta, hogy:

Nagyon megijedt ezért ugrott be a a vízbe egyből, mert a vízimentők nem indultak el.


A francia RFI-nek pedig azt mondta, hogy:

Kiabáltam az életmentőknek, hogy ugorjanak a vízbe, de nem hallották vagy nem értették, amit mondtam.

Egy spanyol sportlapnak arról is beszélt, hogy miután kijutottak, közelharcot kellett vívnia egy vízimentővel, aki mindenáron a hátára akarta fektetni az úszónőt, ráadásul nem beszélt angolul.

Merkely Béla a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője szerint ők bírói engedély nélkül nem mehettek a vízbe.

Tudomásunk szerint semmit nem jelzett. De igazából ha ő bármit is jelzett volna az kevés ahhoz, hogy a vízbe ugorjunk, hiszen ehhez a bírói testületnek, illetve a vezető bírónak kell megadni az engedélyt.


A szakember azt is hozzátette, hogy tapasztalata szerint a szinkronúszásban fordul elő leggyakrabban átmeneti rosszullét. Anita Alvarezzel sem most történt ilyen először. A tavalyi barcelonai olimpiai kvalifikációs versenyen is rosszul lett. Merkely Béla szerint megerősített orvosi jelenlétet biztosítanak, nem csak a verseny alatt, hanem az edzőpályán is.

Ezt megerősítette híradónknak Bill May világbajnok amerikai szinkronúszó, a vizes világbajnokság egyik konferansziéja is. Az egykori sportoló kapcsolatban van a Budapesten tartózkodó korábbi csapattársaival.

Azt hiszem, ők úgy tekintenek erre, hogy ez bármikor megtörténhet. Mi a világ egyik legnehezebb sportját űzzük, ahol, a sportág természetéből adódóan, nem jutunk annyi levegőhöz, mint amennyihez szeretnénk.


Felföldi Andrea a Budapesti Honvéd Sportegyesület, szinkronúszó utánpótlás edzője szerint amerikai és a magyar sportolók edzésmódszerében vannak különbségek.

A külföldi versenyzők próbálják a határaikat feszegetni és minél többet megmutatni magukból a versenyen. Ez egy nagyon magas szintű versenyzés már, amikor a versenyzők teljesítőképességének tényleg a határán mozognak. Valószínűleg itt az edző számított is erre, hogy ennél a versenyzőnél ez megtörténhet, de hazánkban ez nem gyakori.


Kerestük az amerikai szinkronúszó csapat vezetőjét, egyelőre annyit közöltek, a sportolójuk jól van és pihen. A Nemzetközi Úszószövetség vizsgálni fogja, hogyan lehetne megelőzni a hasonló eseteket a jövőben.

Nyitókép: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

#híradó#belföld#baleset#andrea fuentes#anita alvarez#budapest#úszó vb#top hírek

Címlapról ajánljuk