Híradó

Belföldön is mélyebben a zsebükbe kell nyúlni a nyaralni vágyóknak

Velti LászlóVelti LászlóCzika MátyásCzika Mátyás

2022. június 1. 18:04

Két év alatt ötödével drágultak a szállások az országban a KSH adatai alapján. A kétágyasokért már majdnem 20 ezer forintot kérnek éjszakánként átlagosan a panziókban. Ráadásul több üdülőhelyen legalább 5 éjszakára kell foglalni, hogy egyáltalán kiadják a szobát. Az éttermekben, sőt a múzeumokban is átlag fölötti áremelésre számíthat, aki nyaralásra készül.

Békéscsaba belvárosában egy átlagos panzió átlagos szobája egy éjszakára 19 100 forint 2 embernek, reggelivel, idegenforgalmi adó nélkül. Ez nagyjából az országos átlagnak is megfelel, a KSH adatai szerint átlagosan 19 450 forintba kerüln a magyar panziókban éjszakánként egy kétágyas szoba reggelivel. 11 százalékkal drágábbak tavalyhoz, és 20-százalékkal tavalyelőtthöz képest. 

Ez azonban csak az átlag, mert például a Balaton partján, Tihanyban és Siófokon éjszakánként majdnem 21 ezer forintért kínálják a legolcsóbb kétágyas szobákat a panziókban. Reggeli nélkül. Ráadásul az északi parti településen legalább két egymást követő éjszakára, a déli partin pedig legalább 5 napra kell foglalni, hogy egyáltalán kiadják a szállást.

Baldauf Csaba, a szállodaszövetség elnöke szerint akár 15 százalékot is spórolhat, aki időben foglal szállást.

Július-augusztusra érdemes foglalni minél előbb. Most jó az ár, persze a tavalyinál már egészen biztosan magasabb lesz

– mondta a Híradónak

A szállásnál is nagyobb mértékben drágult az éttermi étkezés, a KSH adatai alapján már áprilisra 15,6 százalékkal nőttek az árak tavalyhoz képest és a Vendéglátósok Ipartestület szerint nyáron tovább emelkednek. A vendéglősök már harmadával drágábban vásárolják például a csirkemellet, és másfélszer annyiért az étolajat, mint egy éve. Rájuk ugyanis nem vonatkozik az árstop.

„10-15 százalékos áremelés minimum szükséges ahhoz, hogy valaki életben tudjon maradni, tehát, hogy ne veszteséget termeljen. De egyáltalán nem biztos, hogy ez elegendő” – mondta Kovács László, az ipartestület elnöke.

Mindezeken túl a programok is drágulnak. Például egy múzeumi belépőért már 1230 forint kérnek átlagosan az országban. 10 százalékkal többet, mint tavaly.

A külföldi nyaralás drágulásával is foglalkozott a Híradó:

#Híradó#Belföld#Gazdaság#nyaralás#árak#szállás#étterem#top hírek

Címlapról ajánljuk