Híradó

A kormány 82 milliárdot már odaítélt az unió helyreállítási alapjából, pedig annak folyósításáról még döntés sincs

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. május 10. 18:36

Már több mint 82 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg felsőoktatási intézményeknek a kormány az unió helyreállítási alapjából úgy, hogy annak folyósításáról még döntés sincs. Az Európai Bizottság ugyanis kifogásolta, hogy a fejlesztési pénzek elköltése nem átlátható az alapítványi fenntartásba került egyetemeknél. A kormány arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy a helyreállítási alapból mekkora összeget terveznek a felsőoktatásra fordítani 2026-ig.

A Budapesti Corvinus Egyetem volt az első államiból közérdekű vagyonkezelői alapítványi fenntartásba került intézmény. Három hete döntött a kormány arról, hogy 1,5 milliárd forintot költhetnek digitális képzésekre. A pénz a tervek szerint az Európai Unió helyreállítási alapjából érkezhet. Ez a már támogatott projekteket összesítő kormányzati portál adataiból derül ki.

33 egyetem és főiskola kapott mintegy 82 milliárd forint támogatást. Ebből 20 intézmény alapítványi fenntartású. Ezeknek 66 milliárd forintnyi támogatás jutott.

Megindítjuk ezeket a programokat és ha jön Brüsszelből pénz, ha nem, ezt ki fogjuk fizetni a magyar költségvetésből. Aztán majd megérkezik a pénz Brüsszelből

– ígérte még tavaly nyáron Orbán Viktor miniszterelnök. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig azt mondta akkor, hogy a költségvetés elbírja az előfinanszírozást.

A pénz azonban tavaly óta nem érkezik, mert az Európai Bizottság a magyarországi korrupciós kockázatok miatt nem hagyta még jóvá a magyar helyreállítási tervet. Egyik kifogásuk éppen az alapítványi struktúrába szervezett egyetemek támogatása volt, mert szerintük így nem átlátható a pénzek elosztása.

A Momentum szerint saját magát hozza nehéz költségvetési helyzetbe a kormány.

„Orbán Viktor kormánya fordítva ül a lovon. A legfontosabb prioritás most az lenne, hogy minél hamarabb megállapodjon az Európai Bizottsággal a helyreállítási terv milliárdjairól. Erre a pénzre óriási szüksége van a magyar gazdaságnak, azonban úgy látszik, hogy a szükséges reformokat nem hajlandóak meghozni" – mondta a Híradónak Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a híradó kérése ellenére interjút nem adtak, írásban annyit közöltek: idén több mint 1000 milliárd forint költségvetési forrás hasznosul a magyar felsőoktatásban.

Arra nem válaszoltak, hogy számítanak-e a helyreállítási alapból származó pénzre.

#Híradó#Belföld#Gazdaság#kormány#felsőoktatás#támogatás#82 milliárd forint

Címlapról ajánljuk