Híradó

Vasárnaptól újra fogadhatnak látogatókat a rabok, az RTL azt tapasztalta, nem mindenhol

Balogh ZoltánBalogh Zoltán

2022. május 1. 18:19

Csaknem két év után május 1-től ismét látogathatók a rabok a börtönökben. A koronavírus-járványra hivatkozva élt eddig a tilalom, csak egy rövid időre oldották fel tavaly. A változásról pénteken adott ki közleményt a büntetés-végrehajtás. A Híradó stábja több börtönhöz is elment, de nem találkoztak látogatókkal. Pécsen és Szombathelyen is azt közölték, hogy ők még nem fogadnak látogatót. Az országos parancsnokság továbbra is azt állítja, hogy feloldották a tilalmat. Hogy akkor miért nem látogatható minden intézet, arra nem érkezett válasz.

Javult a járványhelyzet, ezért május elsejétől ismét látogathatók a fogvatartottak – pénteken reggel jelent meg ez a közlemény a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának honlapján. Azt is írták, hogy „a fogvatartotthoz egy időben két hozzátartozó érkezhet. A látogatás a fogvatartottak és hozzátartozóik közötti plexilappal elválasztott asztalnál történhet, a fizikai érintkezés teljes kizárásával.”

Korábban a koronavírus járvány miatt két éve rendeltek el látogatási tilalmat a börtönökben, amit tavaly nyáron négy hónapra felfüggesztettek. A Magyar Helsinki Bizottság képviselője szerint indokolatlanul hosszú ideig tartott a tilalom.

Olyan időszakokban is tilos volt a látogatás, amikor egyébként a külvilágban már meglehetősen kevés korlátozás volt érvényben. Ha azt szeretnénk, hogy ha aki kijön az intézetből, annak legyen esélye visszailleszkedni a társadalomba, akkor nagyon fontos, hogy a családi kapcsolatok megmaradjanak

– mondta Kádár András, a Helsinki Bizottság társelnöke.

A Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport honlapján megjelent adatok szerint a múlt évben 17 920-an ültek börtönben, a hozzátartozóik számát 100 ezerre becsülték. Kádár András szerint az általuk indokolatlanul hosszúnak tartott látogatási tilalom az utóbbi időben szigorított biztonsági intézkedésekkel függ össze. Ilyen például, hogy egy ideje tilos a fizikai érintkezés a rabok és a családtagok között.

Ez a nagyon hosszú látogatási tilalom csak részben a járványüggyel függ össze. És részben pedig azzal, hogy egyszerűbbé teszi a büntetés-végrehajtás életét. Más szempontból meg egyébként nehezebbé, hiszen amikor a fogvatartottak nem tudnak a családtagjaikkal találkozni, akkor több a feszültség bent, nehezebben kezelhetők a fogvatartottak

– mondta Kádár András.

Kihalt volt az utca délelőtt a pécsi belvárosban lévő börtönnél, és a szombathelyi intézetnél sem tapasztalt a Híradó egyetlen stábja sem mozgást. Mindkét helyen azt közölték vasárnap telefonon, hogy nem fogadnak látogatót. A budapesti Kozma utcában sem látott a Híradó senkit, aki rokonához igyekezett volna. A Magyar Helsinki Bizottság egy fogvatartottól úgy tudja, nekik azt mondták, hogy a jövő hét végétől fogadhatnak látogatót.

A Büntetés- végrehajtás Országos Parancsnoksága azt írta a Híradónak, hogy 

közleményüknek megfelelően mától (vagyis május 1-től – a szerk.) látogathatók a fogvatartottak, reggeltől csaknem 1500 engedélyezett látogatási kérelmet tartanak számon. 

Hogy mi az oka az ellentmondó információknak, arra nem érkezett válasz.

#Híradó#Belföld#börtönlátogatás#koronavírus#tilalom#fecske#feloldás

Címlapról ajánljuk