Híradó

Összeugrott a pesti alsó rakpart lezárásán a főváros és az Autóklub

Daróczi DóraDaróczi Dóra

2022. április 29. 18:11

Hiába egyeztetett a Magyar Autóklub a főváros vezetésével a pesti alsó rakpart egy részének végleges lezárásáról, nem sikerült megegyezniük. Azt állítják, Karácsony Gergelynek nincs is választói felhatalmazása a lezárásra, mert a lezárás nem szerepelt a programjában. A főpolgármester szerint ez nem igaz, és felmérésük szerint a budapestiek többsége támogatja az átalakítást.

Hamarosan lehet, hogy új útvonalat kell választania annak, aki a pesti alsó rakparton szeretne végigautózni. A fővárosi önkormányzat ugyanis autómentessé tenné és teljesen át is alakítaná a rakpart Erzsébet híd és Lánchíd közötti szakaszát. 

Az ötlet nagy felhördülést váltott ki az autósok között, ugyanakkor sokan vannak, akik támogatják a tervet..  

A Magyar Autóklub már korábban is bírálta az ötletet. Meglepetésként érte őket a bejelentés, ezért felvették a kapcsolatot a fővárossal. Néhány napja egyeztettek is, azonban azt mondják, nem sikerült közös álláspontra jutni. Azért nem tartják jó ötletnek a lezárást, mert szerintük így a budai alsó rakpartot választják majd az autósok, ami ott okoz majd dugókat, és a hidak kapacitása sem elég ennyi autóhoz.

Mi ugyan támogatjuk a Duna korzónak a folyópartig történő kibővítését, gyalogos terek kialakítását, azonban kifogásoljuk, hogy a főváros nem is próbálkozott olyan megoldással, hogy például a gépkocsiforgalom sétányburkolat alatt átvezetését célozzák 

– mondta a Híradónak Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke.

Szerinte a főpolgármester a választóktól nem is kapott felhatalmazást arra, hogy autómentessé tegyék a rakpartot.

A választási programjában nem szerepelt, és amikor a választás után a terveiről beszélt, akkor sem hangzott el, hogy egy ilyen elképzelést kívánnának megvalósítani – mondja.

A főpolgármester szerint ez nem igaz.

Olvassák el még egyszer a programomat, abban az szerepelt, hogy fokozatosan átadjuk a teljes pesti alsó rakpartot a gyalogos és kerékpáros közlekedés céljából 

– mondta a Híradónak

Karácsony Gergely szerint még sok nyitott kérdés van, és egyeztetnek az Autóklubbal is. Azt mondja, csak azt a szakaszt zárnák le, ahol a legkisebb a forgalmi terhelés. Felmérésük szerint ezt a budapestiek többsége támogatja. Terveik szerint 2023-ban kezdik el az átalakítást.

#Híradó#Belföld#autómentes#rakpart#közlekedés#forgalom#dugó#karácsony gergely#autósok#top hírek

Címlapról ajánljuk