Híradó

A növényeknek jót tett a szombati eső, a jövő heti fagy már kevésbé fog

Barsi FanniBarsi FanniLévai RenátaLévai RenátaGyömöre MátéGyömöre Máté

2022. április 9. 18:49

Esővel érkezett a lehűlés. A Dunántúlon néhol 10 fokkal volt kevesebb, mint pénteken. A termőföldeknek nagy szükségük volt a kiadós esőre. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint az eddig hiányzó csapadékmennyiség csaknem felét pótolta az elmúlt hetekben az időjárás. Jövő héten viszont már több helyen fagyni fog.

 

Megtelt a miskolci piac parkolója szombaton, aki csak tehette, autóval jött.

Egyik szemem sír, másik nevet, mert örülök neki, mert szerintem olcsóbb lesz a gyümölcs. (nevet) A másik szemem pedig sír, mert ilyen esőben kellett városnéző túrára jönni

– mondta egyikük az RTL Híradó stábjának.

A reggeli eső után Szombathelyen is nagykabátban indultak útnak a legtöbben. 

Itt szombat délután csupán 8 fok volt, nagyjából 10-zel kevesebb, mint pénteken.

Bár az emberek nem feltétlenül örülnek az esőnek, a termőföldeknek nagy szükségük volt már a csapadékra, az aszállyal induló tavasz után. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint március végétől országszerte nagyjából 30-50 mm eső esett. Ez életmentő a növényeknek. A szervezet tanácsosa szerint a mostani esővel látványos javulás lesz.

Igaz, hogy 100-150 milliméteres csapadékhiányt jeleztek előre több helyen is, de összességében ugye az elmúlt másfél hétben ennek a fele realizálható volt

– mondta Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa. A növények megfelelő fejlődéséhez viszont még legalább ennyi esőre lenne szükség a következő hetekben. 

Jön a fagy

Az előrejelzések szerint újabb csapadékra kevésbé, éjszakai fagyokra annál inkább lehet számítani a jövő hét elején.  

Elsősorban az országnak az északi, északkeleti, illetve keleti felén számítunk majd ismét fagyra. Általában ilyen -2,-3 fokig is csökkenhet a hőmérséklet

– mondta Simon Gergő meteorológus. Ezután valószínűleg folyamatosan melegszik majd az idő, jövő hét közepén akár 20 foknál is többet mérhetünk majd. Nagypéntektől pedig ismét hűvösebb lehet.

Volt dolga a tűzoltóknak a szél miatt

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szombaton 33 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a viharos időjárás miatt. A legtöbb riasztásuk Budapesten volt. Pécsen egy faág elszakított egy elektromos vezetéket, ez ötven fogyasztónál okozott átmeneti áramkimaradást.

Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren egy templom tetején a bádoglemezt rongálta meg a szél. A környező fák miatt tűzoltótechnikával nem lehet elérni a sérült részt, ezért a tűzoltók kordonnal lezárták a területet, és majd csak hétfőn javítják meg a tetőt.

Mukics Dániel kitért arra is, hogy az erős szél miatt tízszer szén-monoxid miatt is riasztották a tűzoltókat. Ez azért fordulhatott elő, mert 

a szél ilyenkor visszafújhatja az égésterméket a kéménybe, ami miatt tökéletlen égés, így szén-monoxid keletkezik. 

Ugyanez történik, ha nem megfelelő a nyílt égésterű fűtőeszköz, vagy a vízmelegítő levegő-utánpótlása – tette hozzá.

#Híradó#eső#dunántúl#Belföld#Időjárás

Címlapról ajánljuk