Híradó

Speciális pakolással és lézerrel varázsolják újjá a Lánchíd oroszlánjait

rtl.hurtl.hu

2022. április 8. 17:55

Orvosi lézeres kezelést és vegyszeres pakolásokat is kapnak a Lánchíd oroszlánjai, hogy a 170 éves mészkő szobrok eredeti szépségükben tündökölhessenek majd a felújított hídfőkön. A pesti oldal szobrain már az utolsó simításokat végzik. Most a fiatalkori arcukat festik vissza a szakemberek – szakszóval patinázzák a mészkő szobrokat. 

A szakemberek gondosan ügyelnek arra, hogy a szobrok a lehető leginkább hasonlítsanak eredeti kinézetükre. A kitört, vagy ellopott fogaikat például a legmodernebb, szénszálas fogászati technikával építették újjá. Felső fogsort azonban nem kaptak, mert az eredetileg sem volt nekik.

A Lánchíd oroszlánjait tavaly augusztusban emelték le a hídfőkről – három darabra vágva. Ez után kerültek a restaurátor-műhelybe. A budai oldal szobrai még a szépészeti kezelések elején járnak – ezek egyelőre a tisztításon és a fertőtlenítésen vannak túl. A hibafelmérésük még tart, ez után jöhetnek a pesti társaikéhoz hasonló restaurálási munkák. Ezek még hónapokig tarthatnak. 

Orvosi lézerrel kezeli a kőszobrász-restaurátor a budai oldal egyik hídőrének jobb szemét. Az eljárást az oroszlánok esetében azonban nem az apróbb bőrhibák eltüntetésére, hanem a mélyedésekben kialakult, algák okozta sötét lerakódások oldására használják.

A 12 tonnás szobrok egyelőre darabokra vágva pihennek a műhelyben – így is szállítják majd vissza őket a Lánchídhoz. Itt illesztik majd újra össze a műtárgyakat, várhatóan ősszel. A Lánchíd felújítása a tervek szerint 2023-ig tart, de az útpálya a BKK szerint már idén év végén elkészül.

#Híradó#Belföld#Kultúra#lánchíd#oroszlán#szobor

Címlapról ajánljuk