Híradó

Bajba kerülhet több magyar segítő szervezet, mert minden adomány az ukrajnai krízishelyzetre összpontosul

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. március 25. 17:08

Nehéz helyzetbe kerülhet több civil szervezet és gyámolítottjaik, mivel az eddig hozzájuk érkező adományok egy részét a vállalatok és civilek most az Ukrajnából menekülők segítésére fordítják. Nemcsak kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, de a munkájuk is szaporodik, mert sokan közülük részt vesznek a menekültkrízis kezelésében is.

„Nagyon sok család él nélkülözésben. Nagyon sok családban elkel a segítség” – mondta a Híradónak Szomolányi Tímea, a Tündérpakk Alapítvány elnöke.

Az alapítvány rászoruló családoknak készít össze élelmiszercsomagokat, főként nehéz sorsú anyáknak, gyerekeknek és családoknak. Az elnök szerint a karácsonyra kapott adományok ilyenkorra fogynak el teljesen, és nagy szükség lenne az utánpótlásra. Ebből azonban most kevesebb érkezik hozzájuk, mint általában.  

Ennek oka, hogy az adományozók a háborúból menekülő családokra fókuszálnak, és kevesebb jut az átlagos családoknak, vagy azoknak, akiknek általában segít az alapítvány. A szervezet vezetője hangsúlyozta, a hiány ellenére ők is részt vesznek a háború elől menekülők ellátásban.

A hajléktalan embereket főként ételadományokkal segítő Budapest Bike Maffia is több fronton próbál helytállni. Az Age of Hope nevű civil szervezettel összefogva nemcsak étellel, szállással és covid gyorstesztekkel segítenek a menekülteknek, hanem gyakorlatilag bármivel, amire éppen szükség van. Havasi Zoltán, az egyesület vezetője azt mondta a Híradónak, hogy a kis szervezetekkel ellentétben ők sokan vannak, ezért átcsoportosítással próbálják megoldani, hogy eközben a hajléktalanoknak is tudjanak segíteni.

Tevékenyen rajta vagyunk azon a dolgon, hogy ne csakis és kizárólag a menekülteken igyekezzünk segíteni.

Nincs könnyű helyzetben a Világszépe Alapítvány sem. Ők állami gondozott gyerekeknek segítenek, 5 otthonnal és több mint 100 gyerekkel vannak kapcsolatban. Rendszeres foglalkozásokat és táborokat szerveznek nekik, emellett mentorálják is őket. Azt mondják, a támogatóik most kevesebbet szánnak erre.  

Wirtz Ágnes alapító úgy fogalmazott: „A vállalatok kimondták, hogy most minden elsősorban – teljesen érthető módon – a menekülteknek megy ebben a krízishelyzetben. Ilyenkor mi ott állunk, és meg kell értsük,” – miközben tudják, hogy az állami gondozott gyerekek folyamatosan krízishelyzetben vannak. Wirtz Ágnes arról is beszélt, hogy az alapítványukhoz köthető több ingatlanba is menekülteket fogadtak be.

 

#Híradó#orosz-ukrán háború#civil szervezetek#segítség#menekültek#adomány

Címlapról ajánljuk