Híradó

Először kezeltek fagyasztásos eljárással daganatos betegeket Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. február 18. 17:04

A beavatkozást helyi érzéstelenítővel, altatás nélkül végzik.

Először kezeltek fagyasztásos eljárással daganatos betegeket Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen még decemberben műtöttek meg két vesedaganatos férfit.

Az úgynevezett krioabláció során a daganatszöveteket -40 Celsius-fokon roncsolják. Az eljárás előnye, hogy kevésbé invazív, mint egy hagyományos műtét, altatás nélkül végzik, így azoknál is megoldást nyújthat, akiknél az altatásos műtét ellenjavalt.

„Végig ébren voltam, ott volt a CT, körülöttem volt öt-hat orvos, újdonság ereje is volt, nézték, mindenki hozzászólt, hogy szerinte mit hogy” – mondta le az RTL Híradó riporterének Bősz Gábor, az egyik, decemberben megműtött páciens, aki másnap már haza is mehetett.

„Elmondhatom, hogy műtét után sem fájt a vesém” – tette hozzá. A beavatkozás helyén körülbelül egy centiméteres vágás van, ez sem okozott neki fájdalmat. Bősz Gábor elmesélte, korábban egy műtéten már átesett a veséje miatt, emiatt rendszeresen járt nefrológushoz. Egy ilyen ellenőrzés során derült ki, hogy nem jók a legfrissebb eredmények. 

A doktor úr javasolta, hogy van ez az új módszer, amit Közép-Európában nálam meg egy másik betegnél végeznének el először

– idézte fel.

Dr. Deák-Pál Ákos intervenciós radiológus, a műtétet végző orvos kiemelte: „a krioabláció során a daganatokat ultrahangvezérelve egy kezelőtűvel megszúrjuk, majd ezt a kezelőtűt mínusz száz fok alatti hőmérsékletre lehűtjük. Ennek hatására maga a daganat is igen alacsony hőmérsékletre hűl le, ami a daganat roncsolódását okozza.”

A módszert a remények szerint hamarosan tüdő-, máj-, csont- és prosztatadaganatos betegeknél is alkalmazni fogják.

#Híradó#Belföld#tudomány#semmelweis egyetem#műtét#daganatos betegségek

Címlapról ajánljuk