Híradó

Falus Ferenc: rossz döntés volt meghosszabbítani a védettségi igazolványok érvényességét

Takács-Molnár EszterTakács-Molnár Eszter

2022. február 4. 17:20

Rossz döntésnek tartja Falus Ferenc volt tisztifőorvos, hogy a kormány május elsejéig meghosszabbította azok védettségi igazolványát, akik csak két oltást kaptak. Szerinte fontos lenne, hogy az emberek legalább 80 százaléka három oltást kapjon Magyarországon. A szakember szerint most a legrosszabb a járványügyi helyzet. Az RTL Híradó arról hiába kérdezte a koronavírus sajtóközpontot, hogy a betegségen átesettek igazolványa is meghosszabbodik-e. Közben Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken bejelentette, Magyarországon is megjelent az omikron, úgynevezett lopakodó variánsa.

A védettségi igazolványok eredetileg február 15-től csak 3 oltás után maradtak volna érvényesek. Gulyás Gergely miniszter azonban a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy ez mégsem így lesz, és május 1-ig két oltással is érvényesek maradnak az igazolványok. Bár Gulyás Gergely az uniós igazolvány szabályaival indokolta a változást, a miniszterelnök az állami rádióban már a külföldi járványügyi lazításokkal magyarázat a döntést.

Úgy látjuk a helyzetet, meg a nemeztközi mozgásokat is úgy látom, hogy mindenhol oldjak fel a korlátozásokat, hogy ez a szigorítás nem indokolt, ezért két oltással is maradhat a védettségi igazolvány május elsejéig

– mondta szokásos pénteki rádióinterjújában a kormányfő.

Az nem derült ki, hogy azoknak is meghosszabodik-e az érvényesség, akik átestek a betegségen és emiatt kaptak védettségi kártyát. A koronavírus sajtóközpont a Híradó kérdéseire csak annyit közölt:

A megjelenő módosítás tartalmazni fogja a részletkérdéseket.

Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos szerint a kormány döntése rossz, mert azt üzeni az embereknek, hogy nem szükséges a harmadik oltás.

Ez azt jelenti, hogy legalább hatmillió ember van az országban, akinek a védettsége nem garantálható, és az omikron hullámon ugyan túlleszünk, de senki nem garantálja azt, hogy következő hónapokban egy újabb variáns nem fog jönni 

– mondta Falus, aki hozzátette, hogyha az ország működőképességéhez a lakosság legalább 80 százalékának meg kellene kapnia a 3 oltást. A volt országos tisztifőorvossal készült interjút hosszabban is megnézheti az alábbi videóban.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 16 ezer 435 új fertőzöttet találtak, 105-en haltak meg egy nap alatt. 4588-an vannak kórházban és 168-an lélegeztetőgépen. Az elmúlt hét napban volt eddig a járvány eleje óta a legmagasabb az új fertőzöttek összesített száma, bár az emelkedés dinamikája csökken. 

A kórházban levők száma is emelkedik. Az elhunytak számának 7 napos csúszóátla is meredeken tart felfelé.  

Müller Cecília országos tisztifőorvos ma bejelentette a TV2-n, hogy Magyarországon is megjelent az omikron „lopakodó” alvariánsa. Azért hívják lopakodónak, mert nem minden teszt mutatja ki, de egyébként ugyanolyan gyorsan terjed, mint a már ismert omikron.

#Híradó#koronavírus#egészségügy#védettségi igazolvány#járvány

Címlapról ajánljuk