Híradó

Nemzetközi futballbotrány: saját bajnokságot akar az elit

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2021. április 19. 17:21

Nemzetközi futballbotrány! A legvagyonosabb angol, spanyol és olasz csapatok hajnalban bejelentették, saját nemzetközi tornát hoznak létre, maguknak. Az érintett országok szövetségei és a nemzetközi fociszervezetek mindenhonnan kizárnák ezeket a csapatokat, játékosaikat pedig eltiltanák a válogatottaktól. A szurkolók árulásnak tartják a klubok döntését. Orbán Viktor szerint a focit nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak.

Éjjel a leggazdagabb angol, olasz és spanyol topklubok bejelentették, hogy az Európai Labdarúgó Szövetséget megkerülve, saját nemzetközi versenyt alapítanak. Szerintük négymilliárd futballszerető ember érdekében van szükség egy fenntartható, magas színvonalat kínáló sorozatra. Az úgynevezett Szuperligát 12 csapat, köztük a Chelsea, a Real Madrid, és a Juventus hozta létre. Az alapítókhoz még három, egyelőre meg nem nevezett klub csatlakozhat, további öt pedig az adott éves nemzeti bajnokságban nyújtott teljesítménye alapján juthat be. A húsz csapatos elitbajnokságból, függetlenül attól, hogyan szerepelnek, az alapítók nem esnének ki. Ezzel viszont többek szerint elveszne a futball lényege. 

A foci az álmokról és a varázslatról szól. Egy 67-ben alapított csapatunk 91-ben UEFA-kupa elődöntőt játszott. A Szuperligában nem lehetne ilyesmit átélni.

 – mondta a dán szövetség vezetője. 

 

A Chelsea szurkolói már egyenesen árulásról írtak a közleményükben. Boris Johnson, brit miniszterelnök pedig azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy a Szuperliga ne jöhessen létre. Orbán Viktor sajtófőnökén keresztül közölte:

a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak.

 

Az érintett országok szakszövetségei és a nemzetközi szövetségek közölték, ha beindul a Szuperliga, a klubokat eltiltják a hazai-, az európai-, és világversenyektől. A játékosok pedig nem szerepelhetnek majd hazájuk válogatottjában.

Egy ideje már az UEFA is tárgyal arról, hogyan lehetne megreformálni a legrangosabb európai kupasorozatot, a Bajnokok Ligáját. A bejelentők vélhetően rájuk is nyomást akartak gyakorolni a Szuperliga ötletével.

De minden mögött a pénz állhat: noha az alapítók a világ legvagyonosabb csapatai, közülük több – például a Chelsea, a Barcelona és a Real Madrid – a leginkább eladósodott is. Korábban tudták kezelni a helyzetet, a koronavírus-járvány miatt viszont a sztárcsapatok bevételei is jelentősen csökkentek. Egyes számítások szerint ugyanakkor a Szuperliga összességében 4 milliárd eurós, vagyis majdnem 1500 milliárd forintos bevétellel kecsegtet.

 

Borítókép: Tembela Bohle fotója a Pexels oldaláról

#Híradó#Sport#Külföld#futball#labdarúgás#angol#spanyol#olasz#csapatok

Címlapról ajánljuk