Híradó

FOTÓK: Brutálisan verték szét a tüntetéseket Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2018. szeptember 10. 19:23

Az orosz rendőrség brutálisan szétverte a nyugdíjkorhatár felemelése ellen szervezett tüntetéseket. Több ezer ember vonult utcára Oroszország nagyvárosaiban, közülük több százat letartóztattak, a legtöbbet Moszkvában és Szentpéterváron. A hatóságok arra hivatkoztak, hogy ezek nem engedélyezett demonstrációk voltak.

A tüntetők Oroszország-szerte a nyugdíjkorhatár emelése ellen vonultak utcára vasárnap: a nőknek az eddigi 55 helyett 60, a férfiaknak pedig 60 helyett 65 éves korukig kell dolgozniuk. Ez különösen az orosz férfiak számára lehet elkeserítő, hiszen várható élettartamuk átlagosan 66 év, ami azt jelenti, hogy jó részük meg sem fogja érni a nyugdíjas kort. A hatóságok viszont minden erővel próbálják velük megértetni, hogy attól nem lesz jobb, ha tiltakoznak ez ellen. Sőt.

 

Vitaliy Timkiv AFP/Europress

Az országos tüntetést Alekszej Navalnij ellenzéki vezető szervezte, aki ezért most épp börtönben van. Egy támogatója Moszkvában élő videoblogos adásban tudósított az eseményekről - egészen addig, amíg a nézők szeme láttára őt is el nem vitték. Utána pedig begyűjtötték azokat a tüntetőket, akik a Kreml felé vonulva fennhangon azt firtatták, hogy vajon Vlagyimir Putyin mikor szándékozik nyugdíjba vonulni.

 

Roman Pimenov/ AP/PuzzlePix

 

Olga Maltseva AFP/Europress

 

A nap végén majdnem ezer tüntetőt állítottak elő. A hatóságok a kemény fellépést azzal indokolták, hogy ezek engedély hiányában illegális demonstrációk voltak.

Borítókép: Olga Maltseva AFP/Europress

#Híradó#Külföld#rtl#oroszország#tüntetés#brutális

Címlapról ajánljuk