Híradó

Ritka betegségek inspirálták a különleges ruhakölteményeket

rtl.hurtl.hu

2016. március 11. 15:36

A Jól áll neked a tolerancia elnevezésű jótékonysági kampányon bemutatott egyedi tervezésű ruhákat a ritka betegségek inspirálták. A szervezők célja az volt, hogy a divaton keresztül többen megismerjék az olyan ritka betegségeket mint például a vérzékenység, a Wilson-kór vagy az üvegcsontúság.
 

Különlegesebbnél különlegesebb darabok tűntek fel a kifutón a jótékonysági esten. Első ránézésre egy-egy darabról nehéz lenne megmondani, hogy valamilyen ritka betegség inspirálta. Mint például ezt a rézvörös ruhát, amihez a Wilson-kór, azaz az rézanyagcsere egy ritka, genetikai megbetegedése adta az ötletet.



Vagy ezt a habszivacs overált, ami az üvegcsontúságot jeleníti meg.



Az üvegcsontú betegek épp olyan sérülékenyek, mint a hemofíliában, azaz vérzékenységbe szenvedők. Nagy Adrienn, tervező az egészséges és a beteg ember között létrejövő segítségnyújtást szerette volna ábrázolni a két modellt összekötő fonallal.



Györök Bori ruhája minden darabja olyan természetes színű, akár az emberi bőr.



A tervezők az eltérő textűrákkal és mintákkal érzékeltették a betegségek közötti különbségeket.



A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetségének elnöke szerint minden családban van, aki hordoz valamilyen ritka betegséget. De éppen ritkaságuk miatt sok esetben évtizedekbe telhet, mire kiderül.



Magyarországon több mint 800 ezren szenvednek valamilyen ritka betegségben. Erről mégis csak nagyon kevesen tudnak.

Még több kreáció itt:









#Híradó#Belföld#jótékonyság#kampány#divat#bemutató#vérzékenység#nagy adrienn#rtl

Címlapról ajánljuk