Híradó

Csőd fenyeget több légitársaságot

rtl.hurtl.hu

2010. április 21. 8:58

Több mint öt kicsi és közepes európai légitársaságot csőd fenyeget a vulkáni hamu okozta légi káosz után.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint az izlandi vulkán kitörése miatti járattörlések múlt csütörtök óta naponta körülbelül 200 millió dolláros veszteséget jelentettek az iparágnak. A légitársaságok azonban "a versenyhelyzet miatt nem fogják emelni a jegyáraikat" - tette hozzá Bisignani, aki azonban arra nem tért ki, mely társaságokat fenyeget csődveszély.

Brüsszel egyébként már hétfőn bejelentette: előkészíti annak engedélyezését, hogy az uniós tagállamok pénzügyi segítséget nyújthassanak a kárt szenvedett légitársaságaiknak. A soros uniós elnök Spanyolország Európa-ügyi minisztere, Diego Lopez Garrido eközben visszautasította a kritikát, ami szerint az uniós hatóságok túl sok időt vesztegettek el, mielőtt közösen koordinálták volna az egyes országok légtereinek megnyitását.

Az európai légi forgalom biztonságáért felelős Eurocontorol szerint kedden az európai légtér csaknem háromnegyedét használhatták a repülőgépek, ám a tervezett járatok körülbelül fele nem indulhatott el. Számításaik szerint a napi 28 ezer légijárat helyett nagyjából 13 ezer kapott felszállási engedélyt.

A légitársaságok és a légügyi hatóságok közötti feszült helyzetet jól mutatja, hogy a British Airways kedden több teherszállító gépét is a londoni Heathrow-ra irányította, noha a repülőtéren leszállási tilalom volt érvényben. Az első gépet a brüsszeli repülőtérre irányították át, ám nem sokkal ezután feloldották a szállítógépekre érvényes tilalmat, és a BA-gépek megkezdhették a leszállást.

Nincsenek nemzetközi szabályok arra vonatkozóan, hogy a vulkáni hamu mekkora koncentrációja veszélyezteti a repülőgépeket - közölte az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetének vezetője. Roberto Kobeh Gonzalez ezt egy New York-i sajtótájékoztatón mondta. "Mi nem találhatjuk ki a szabályokat. Ez olyasmi, amit az iparág képviselőivel közösen kell kidolgoznunk" - tette hozzá.

Izlandon eközben a rendőrség szerint csökkent Eyjafjallajökull vulkánból kilövellő hamu mennyisége, de még mindig számottevő a vulkanikus tevékenység, három kráter továbbra is működik. A Meteorológiai Világszövetség szerint a vulkáni hamut a hét második felében várhatóan a sarkvidék irányába viszik a légáramlatok.


#Híradó#rtl#vulkán#légitársaság#izland#csőd#hírek#hamufelhő

Címlapról ajánljuk