Házon kívül

Mikrohitel a mélyszegénységben élőknek

rtl.hurtl.hu

2011. január 6. 12:07

Van, aki tyúkot tenyészt majd, és van, aki kisboltot nyit a pénzből. A Nobel-díjas ötlet és az újdonsült vállalkozók a Házon kívülben.

A 29 éves Rami évekkel ezelőtt 150 dolláros hitelt kapott. Szabóműhelyt nyitott, és ma már ebből tartja fenn a családját. Ő is az úgynevezett szegények bankjának köszönheti a megélhetését, ahogy világszerte milliók. Az ötlet Mohamed Yunus bangladesi közgazdászé, aki kitalálta a fedezet nélküli mikrohitelek rendszerét, és ezért 2006-ban Nobel-díjat kapott. Most mindez Magyarországon is elindult.

Bőcsön járunk, Borsod-megyében. Bandzsókék néhány százezer forintos hitelt kapnak, hogy megnyithassák a kisboltjukat. A tévében hallották, hogy indul a program: jelentkeztek, és kiválasztották őket.

„Szeretnénk megmutatni itt a Bőcsieknek azt, hogy azért van kiút abból az életből, amiben sokan élnek. Meg ugye nekünk is az a célunk, hogy munkahelyet tudjunk létesíteni esetleg a gyermekeknek, vagy több embereknek, ha ez az élelmiszerbolt sikeres lesz” – mondta Tünde.

A vállalkozáshoz segítséget is kapnak, a hitelezést szervező cég, a Kiútprogram munkatársától.

„Látjuk a hitelkihelyezéseket, a törlesztések részleteit, ami ezzel szinkronba nyomon követhető, hogy ki hol tart a pénz visszafizetésében” – mondta Forgony Márta, a Kiútprogram Zrt. terepmunkása.

A programot tehetős magyar üzletemberek hozták létre, a saját pénzükből, állami és uniós forrásokból.

„Számukra is az a megfelelőbb, ha önmagukon tudnak segíteni, és nem pedig megalázó - nem tudok mást kifejezést használni - és állandóan az orruk alá dörgölt segélyekből, és egyebekből kell élni” – mondta Polgár András.

A Házon kívül utánajárt, hogyan is működik a szegények bankja.

Nézze meg a Házon kívül riportját!


Nézze meg a teljes adást az
#Házon kívül#rtl#RTL Klub#vállalkozás

Címlapról ajánljuk