Házon kívül

Utazás a végső nyugalomért

rtl.hurtl.hu

2009. október 16. 10:59

Passzív eutanáziára Magyarországon is van lehetőség, de a szabályozást sokan elavultnak tartják.

Kaj Guldbech élete utolsó utazására készülődik. A halálos beteg, rákos férfi lakóautóba száll, és Dániából Svájcba utazik, egy különleges klinikára. Azt mondja, hogy régóta várt erre az utazásra, és alig várja, hogy véget érjen.

Húga szerint nagyon nehéz útra vállalkoztak, de megérti a testvérét, hogy miért döntött így.

A svájci klinika arról ismert, és ezért is támadják sokan, hogy halálos betegek náluk búcsúzhatnak el az élettől. De mindez nem aktív eutanázia: azt Svájcban tiltják, ahogy Európa legtöbb országában is. Magyarországon az úgynevezett passzív eutanáziát engedélyezik, vagyis, a halálos beteg visszautasíthatja az életmentő ellátást, de azt is csak korlátokkal.

„Nincs arról felmérés, hogy milyen mértékben működik, a tapasztalataim azok, hogy az emberek nem is tudnak erről a lehetőségről, sokan meglepődnek, amikor mondom, hogy passzív eutanáziára van lehetőség Magyarországon” – mondta Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért betegjogi programvezetője.

Kaj Guldbechtől megkérdezték a klinikán, hogy meg akarja-e változtatni a döntését, de erre határozott nemet mondott. Történetét részletesen bemutattuk a Házon kívülben, ahol a magyarországi eutanázia-eseteket is megismerhetnek.

A Házon kívül riportjait a videótárban nézheti meg.
#Házon kívül#beteg#eutanázia

Címlapról ajánljuk