Házon kívül

„Az állását és a családi életét is veszélyezteti, aki szembemegy a mentőszolgálattal” – kritizálta a rendszert a mentős, megjelent náluk a gyámhivatal

Moskovics JuditMoskovics Judit

2024. január 22. 4:52

Lengyel Tibor egy mentőszakszervezet vezetője. Története elképesztő. Néhány évvel ezelőtt, amikor mentősofőrként dolgozott, szakmai vitába keveredett a főnökével. Elmondta, ezután hirtelen megjelent náluk a gyámhivatal, hogy ellenőrizzék, megfelelően gondoskodnak-e három gyerekükről. Moskovics Judit találkozott egy volt mentőtiszttel is, aki azt állítja: azért vesztette el a munkáját, mert háborgott a rettentő munkakörülmények miatt. A Házon kívül riportja.

„Volt egy kis csörténk, nézeteltérésünk a főnökömmel, s rá pár napra csöngettek a kapunkban” – idézi fel Lengyel Tibor mentőszakszervezeti vezető, mi történt 3 évvel ezelőtt. Két nő érkezett a gyermekvédelmi szolgálattól, mert „jelzést kaptak”, hogy Lengyelék felügyelet nélkül hagyják otthon 14 év alatti gyerekeiket. Mint Tibor és felesége állítják, elég gyorsan kiderült, hogy a férfi állomásfőnöke fordult a helyi Gyermekjóléti Szolgálathoz.

Két hónapos vizsgálat kezdődött, amelynek során a szolgálat meghallgatott minden szereplőt, aki kapcsolatban lehetett velük és a gyerekekkel, és írásos szakvéleményt is kért. A vizsgálat azzal zárult, hogy a szülők megfelelően gondoskodnak 3 gyerekükről, de a feleség, aki csecsemő- és gyermekszakápolóként dolgozik, azt mondja, hogy senkinek nem kívánja azt a 2 hónapot.

Mi mindenért emelhet szót Tibor, aki tavaly év vége óta a Mentődolgozók Szövetségének elnöke?

Sugárban folyik a víz öblítésnél a vécéből, omlik a vakolat, az épület beázik, vödrökbe gyűjtik a mentősök a plafonról csöpögő vizet. Ez látszik azon a videón, ami 2 évvel ezelőtt készült a Szentendrei Mentőállomáson. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége hozta nyilvánosságra.

„Az állását és a családi életét is veszélyezteti, ha valaki szembemegy a Mentőszolgálattal” – kritizálta a rendszert, hirtelen megjelent náluk a gyámhivatal

Egy másik videóban az új egyenruhát népszerűsíti egy fiatal mentődolgozó, aki akár egy chippendale-fiú, kolleganői gyűrűjében öltözik, akik olvadozva bámulják a jelenetet. A Mentődolgozók Szövetségének alelnöke, Lengyel Tibor nyilvánosan sértőnek, szexistának és méltatlannak nevezte a viccesnek szánt filmecskét.

Tavaly májusban Gálvölgyi Jánost lányai vitték kórházba, miután fulladt és félrebeszélt, mert hiába várták a kihívott mentőt. Ugyanekkor Budaörsre 40 perc alatt ért ki a mentő egy sztrókos beteghez, akinek orvos hozzátartozója hozta nyilvánosságra az esetet. Idén januárban kiderült, hogy Budapestre rendszeresen vezényelnek akár az ország másik végéből mentőkocsikat, mert a fővárosban nincsen elég. Lengyel Tibor szerint az sem ritka, hogy ezek a mentőegységek egyszerre 2 helyen is regisztrálva vannak a statisztika javítása érdekében. Az Országos Mentőszolgálat szerint azonban ez egyszerűen nem igaz. Kértünk interjút Győrfi Páltól, de írásban válaszoltak.

Hogy mit írt a mentőszolgálat, kiderül a Házon kívül riportjából, ahol arról is szó esik:

  • Mi mindenen ment keresztül Tibor és a családja a főnökével való rossz viszony miatt,
  • és milyen körülmények közt kénytelenek dolgozni a mentősök.
  • Megszólal egy mentőtiszt is, akit azért bocsátottak el, mert felemelte a szavát a méltatlan munkakörülmények miatt.
#Házon kívül#Videó#mentőszolgálat#mentők#gyámhivatal#kritika#rendszer#ma#országos mentőszolgálat#NER#egészségügy#Belföld

Címlapról ajánljuk