Házon kívül

„Ez egy tragédia” – így forgatja fel a vidék életét a posták bezárása

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2022. november 16. 16:30

A múlt héten 366 postahivatal zárt be az országban, ezeken a helyeken – hivatalosan – ideiglenesen szünetel majd a szolgáltatás. Az ok a rezsinövekedés miatti spórolás, de tény az is, hogy a posta már nem az, ami volt: a szolgáltatásai nagy része például sokak számára otthonról is elérhető. Rengeteg ember azonban nem bízik az internetben, a helyközi és helyi közlekedés adottságival pedig szinte lehetetlenné válik, hogy a jövőben is elintézhessék ügyeiket. A Házon kívül Nógrád megyében úgy találta, az emberek idegesek és tanácstalanok. 

Egymásnak adták a kilincset az ügyfelek a Nógrád megyei Hugyag postahivatalában a múlt héten. A kistelepülés egyike azoknak, ahol november 12-ével bezárták a postát.  Amikor ott forgattunk, mindenki arról panaszkodott, hogy sokkal nehezebb lesz az életük. 

„Főleg mivel nincsenek buszjáratok. Nagyon nehéz innen Gyarmatra a bejárás” – panaszkodott például Danyi Aladárné. A legközelebbi nyitva maradó posta Balassagyarmaton van, körülbelül 15 kilométerre Hugyagtól. Ami nem lenne sok, ha naponta nem csak két buszjárat közlekedne. 

Mire bejutunk Gyarmatra, már ott lekéssük a buszt. Tehát nem lesz járatunk, csak este ötkor

– tette hozzá egy másik helyi asszony. Mint mondta, a postán sorszámot kell húzniuk, és mire kivárják a sorukat, már nincs buszuk, úgyhogy ott maradnak Balassagyarmaton.

Pataki Borbála, aki eddig a nyugdíját is a helyi postán vette fel, attól fél, hogy jövő hónapban már a városig kell utaznia, ha bármiféle postai intézni valója lesz. Az online ügyintézésben nem sokan bíznak, a legtöbben a csekket részesítik előnyben, és a mobilpostával szemben is gyanakvóak. Az, hogy Hugyag mobilpostát kap, a hivatalos értesítőben szerepel. 

A 900 lelkes Hugyagon sok az idős, beteg ember. A postásszakszervezet elnöke szerint valószínűleg azért berzenkednek a helyiek a mobilposta ellen, mert nem ismerik. „A kolléga gépkocsival látja majd el a kézbesítési teendőket, illetve a felvételi teendőket is. Ez esetben a posta házhoz megy, adott esetben idősebb lakók számára még kedvezőbbé is válhat, mert az ajtójukban, a kapujukban történhet meg a szolgáltatás igénybevétele" – magyarázta Tóth Zsuzsanna. Arra a kérdésre, hogy van-e elég kapacitás arra, hogy több mobilposta legyen, azt válaszolta, ez most fog kiderülni, de a munkáltató szerint igen.

A postabezárás miatti félelmet a település polgármestere is próbálja kezelni. Beveti a falubuszt, azzal viszik majd be az embereket a városba ügyet intézni. A Házon kívül autóval ment Balassagyarmatra, az egyik külvárosi részt célozták meg. Csejk Jánosné, Viki épp a postára indult, ahhoz, amelyiket szintén bezártak azóta. Szerinte 4-5 ezer ember használta a bezárásra ítélt postát, és ő a maga részéről el sem tudja képzelni, hogy online intézze a postai ügyeket, mert az internetben ő sem bízik.

Az érintett postahivatal dolgozói azt mondták, három nap alatt akkora forgalmuk volt, mint a karácsonyi időszakban. 

De a bezárás után sem maradnak munka nélkül, a város egyetlen nyitva maradó nagypostájára irányítják őket. Oda kell majd az eddig ide járóknak is menniük. Másfél kilométerrel van arrébb csupán, de autó nélkül ez a városban is bajos. Ottjártunkor másfél órát kellett volna várunk a legközelebbi buszra, ami Balassagyarmatra visz.

A városban nem is a helyi közlekedés, hanem a parkolás jelenti a fő nehézséget. Péntek délben a stáb szerencsésen talált helyet, és találkozni tudott a 15 ezer lakosú Balassagyarmat egyik független képviselőjével. Győri János szerint reggel és ebédidő után vannak rengetegen a nagypostán, ahova egyébként munkatársakat keresnek. A képviselő szerint tragédia lesz, ha az agglomeráció lakói is erre az egy postára tudnak csak járni. Úgy fogalmazott:

Ha a városokban, Balassagyarmaton a kettőből egyet bezárnak, akkor ez az egy posta fog ellátni legalább 20-25 ezer embert. Ez egy tragédia lesz, de a posta számára is, mert nem tudjuk, hogyan fogják megoldani ezt a lehetetlen helyzetet, amit saját maguk hoztak létre.

Nógrád megye másik nagyvárosában, Salgótarjánban is bezárásra ítéltek egy postát, itt aláírásokat is gyűjtöttek a Beszterce lakótelep postájának megmaradásáért. Homoga József meg is mutatta a Házon kívülnek, hogyan lehet autó nélkül bejutni a legközelebbi megmaradó postára. Nem könnyen: a nagypostához tartó buszra húsz percet kellett várni. 

Bár a postákért is felelős miniszter szerint újranyitnak majd a Budapesten kívüli posták – Nagy Márton legalábbis ezt ígérte az Inforádiónak adott interjújában, Homoga József nem bízik benne.

Ha már egyszer bezárják azt a húsz négyzetméteres kis lukat, akkor utána majd átszervezik? Hát nem akarom elhinni.

A bezárások 740 dolgozót érintenek, akik a Magyar Posta szerint nem veszítik el a munkájukat, csak máshol kell ezentúl dolgozniuk.

Több önkormányzat is ötletelni kezdett, hogyan tudnák megmenteni a bezárásra ítélt postáikat. Tárgyalnak a kormányzattal vagy a Magyar Postával, például arról, hogy beszállnak az üzemeltetési költségekbe. Szombathelyen viszont mást találtak ki: úgynevezett postapótló ügyfélszolgálatot hoztak létre egy lakótelep nyugdíjas klubjában. Heti négy nap egy-egy órában működnek, hogy segítsenek az ott lakókon.

Salgótarjánban a múlt hét elején még bizakodtak, hogy minden marad a régiben, és nyitva marad ez a posta is. De bezárták – a város hét postahivatalából a hét elejétől már csak kettő működik. 

#Házon kívül#Videó#Belföld#rtl#Hugyag#posta#bezárás#rezsi#ma

Címlapról ajánljuk