Házon kívül

„Senkinek nem kívánom ezt” – megszólaltak a négygyerekes szülők, akiknek a házát a vagyonos polgármester szerezte meg

Keleti AndreaKeleti Andrea

2022. szeptember 14. 9:45

Egy Veszprém megyei négygyerekes család nemrég vesztette el az otthonát. A házukat elárverezték, és legnagyobb csodálkozásukra nem más vette meg, mint a település polgármestere, hárommillió forintért. A család hiába kérte, hogy találjanak valami megoldást, Béb első embere nem engedett. Az ügy közben érdekes fordulatot vett, mert a rendőrség is nyomozni kezdett. 

A polgármester csapott le a bajba került család házára. Így került be a köztudatba a bébi polgármester esete, amiről először a 24.hu számolt be. 

A Veszprém megyei, 241 lelket számláló, eredetileg sváb falu azért került a címlapokra, mert a bajba jutott négygyermekes család –  hárommillió forintért –  árverésre bocsátott házára egyedüliként a település polgármestere licitált.

Egykori házukat Lugosi György mutatta meg kívülről a Házon kívül stábjának. 

Két és fél perccel a határidő lejárta előtt licitált a négygyerekes család házára a bébi polgármester
Lugosi György mutatta meg egykori házukat, ahonnan 30 nap alatt kellett kiköltözniük. Fotó: RTL Klub / Házon kívül

Ez volt a mi otthonunk. A felségem tizenhat, én tíz évig éltem itt. Sajnos harminc nap leforgása alatt itt kellett, hogy hagyjuk 

– mesélte.

A házat a gyerekek édesanyja még az első férjével közösen vette svájci frank alapú hitelből. Amikor elváltak, a volt férj sem a törlesztőrészleteket, sem a gyerektartást nem fizette. Ha dolgozott, azt is feketén tette, így a tartozásait nem lehetett vonni a jövedelméből. Utóbb még a 2,7 millió forintos, évek alatt összegyűlt elmaradt gyerektartást is a házra terhelték. Mónika, az édesanya újra férjhez ment. Második házasságából megszületett a negyedik gyerek, és az új férjével az utolsó utáni pillanatig azt hitték, hogy a volt férj tartozásai miatt nem eshet bántódásuk.

Két és fél perccel a határidő lejárta előtt licitált a négygyerekes család házára a bébi polgármester
A 3 millió forintért elárverezett bébi ház. Fotó: RTL Klub / Házon kívül

Amikor Lugosiék megtudták, hogy nagy a baj, Béb első emberéhez fordultak segítségért. Tudták, hogy a férfinak van a faluban még egy ingatlanja, ami üresen áll. A polgármester azonban nem tudott segíteni nekik.

Licit az utolsó pillanatban

Felajánlották, hogy valahogy részletekben megpróbálják törleszteni az összesen 10 millióra rúgó tartozást, de már késő volt. Árverésre bocsátották a házukat. Reménykedtek benne, hogy nem lesz licitáló, mert akkor fél év haladékot kaphattak volna a helyzet rendezésére. A családfő a határidő lejárta előtt három perccel még megnézte, hogy van-e licitáló. Nem volt.

Ebben a reményben éltünk. Ebben a pici reményben, és amikor lejárt július 17-én a licit, 12 óra 57 perckor még semmi nem volt. 

Lugosiék megnyugodtak. Majd másnap jött a döbbenet. Kiderült, hogy a határidő lejárta előtt két és fél perccel vitte el valaki a házukat, akkor még nem tudták, hogy kicsoda. Csak a napok múlva kiküldött jegyzőkönyvből derült ki, hogy maga a polgármester az. A szülők felhívták a polgármestert. Akkor utoljára még beszélt velük. Berki Mónika szerint a polgármester már akkor is minden elől elzárkózott.

Megkérdeztük, hogy mit szeretne a házzal. Tudunk-e maradni? Hogy visszavásárolhatjuk-e tőle. Mindenre azt mondta, hogy nem. És akkor a férjem mondta neki, hogy valami haladékot szeretnénk kérni, és ő erre is azt válaszolta, hogy nem.

A település polgármestere Brunner Imre, aki minden médiamegkeresés elől elzárkózik. Vagyonos embernek mondható, a K-monitor közérdekű adatigényléssel kikérte a legutóbbi vagyonnyilatkozatát. E szerint a polgármesternek 2022 januárjában két háza, nyolc egyéb ingatlana, valamint 3 és fél millió forintos megtakarítása volt.

Két és fél perccel a határidő lejárta előtt licitált a négygyerekes család házára a bébi polgármester
A 3 millió forintért elárverezett bébi ház. Fotó: RTL Klub / Házon kívül

Egy ingatlanközvetítő oldalon nem találni 15 millió forintnál olcsóbbat a környéken a hasonló állapotú és méretű eladó házak közül. A család házára ezzel szemben hárommillió forintért lehetett licitálni. Ez két okból is érdekes, egyrészt, 

mert a licitárat az önkormányzat állapította meg, másrészt mert a vagyonbevallásában majdnem pont ennyi megtakarítása volt a település első emberének.

A kilakoltatott család ezért hivatali visszaélés matt feljelentést tett a rendőrségen.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya megerősítette, hogy hivatali visszaélés miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, de ennél több információt nem adtak. Dr. Nagy Natália, az Utcajogász Egyesület jogásza azt mondja, hogy ha esetleg beigazolódna a bűncselekmény, és vádat emelnének a polgármester ellen, a család akkor sem kaphatná vissza a házát.

Két és fél perccel a határidő lejárta előtt licitált a négygyerekes család házára a bébi polgármester
Nagy Natália, az Utcajogász Egyesület jogásza. Fotó: RTL Klub / Házon kívül

„A hivatali visszaélés bűncselekmény, ami három év szabadságvesztéssel büntethető. Ha jogerősen szabadságvesztést szabnak ki a polgármesterrel szemben, akkor méltatlanság miatt ezt a tisztségét a továbbiakban nem gyakorolhatja. És mi lesz a házzal? Ez már nem egy visszafordítható helyzet, sajnos az elárverezett ház már nem kerül vissza a család tulajdonába" – mondta a jogász.

Lugosi György és családja nagyon el van keseredve, a férfi könnyeivel küszködve azt mondta, kilátástalan helyzetbe kerültek.

Nagyon nehéz. Én senkinek nem kívánom ezt. Főleg, hogy segítséget kértünk a polgármestertől, és ő veszi meg.

A hattagú család most a szomszéd faluban élő sógornőjüknél kapott átmenetileg két szobát. A két idősebb gyerek már dolgozik, és valamiért abban reménykednek, hogy három keresetből néhány év alatt össze tudnak gyűjteni annyit, amennyi az újrakezdéshez kell.

 

#Házon kívül#Videó#moratórium#kilakoltatás#béb#négygyerekes család#polgármester#Belföld#brunner imre

Címlapról ajánljuk