Gazdaság

A boltok kipaterolnák az eladótérből a visszaváltó automatákat

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 15. 17:09

Ennek komoly költségei lehetnek, de a jelenlegi rendszer szerintük nem vált be.

A vezető élelmiszerbolt-láncok azt tervezik, hogy ahol csak lehet, kiköltöztetik a palackvisszaváltó automatákat az eladóterekből, írja a G7. A lap szerint még az üzletek előterében se kaphatnának helyet az automaták.

Úgy érvelnek: ha az eladótérben van az automata, akkor a visszaváltóknak feleslegesen kell végigsétálniuk a bolton, ahonnan csak a pénztárak felől tudnak távozni. Még kényelmetlenebb, ha az automata elromlik, és a palackokkal együtt kell kimenniük. Ráadásul a RePont applikáció sem jelzi, ha valamelyik visszaváltóval gondok merülnek fel.

A Spar a G7 kérdésére azt válaszolta: „egyelőre a rendszer működtetésével kapcsolatos tapasztalatok értékelése zajlik, utána fogunk döntést hozni arról, hogy mely konkrét helyszíneken fogjuk megvalósítani az automaták áttelepítését”. A Lidl is hasonló választ küldött a lapnak.

A nagy láncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a költöztetés nem lesz egyszerű: az automatákat ugyan a hulladékkoncesszió nyertese, a Mohu adja, de a technikai feltételeket a boltok biztosítják, ha pedig külön épületrészbe akarják kivinni az automatákat, az akár engedélyköteles is lehet.

Üzleten kívüli, parkolóban elhelyezett konténer vagy épületrész esetén viszont attól tartanak, hogy a helyi önkormányzat arra már nem ad engedélyt, így itt is bürokratikus csatákra számítanak.

Nyitókép: MTI / Hegedüs Róbert

#Gazdaság#palack#visszaváltás#élelmiszer#bolt#lánc#vásárló#repont#mohu

Címlapról ajánljuk