Gazdaság

Pocsék gazdasági adatok kerültek nyilvánosságra

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 3. 10:40

A kormány távolról sem ezzel számolt.

Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok alapján 1,5, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta csak meg az előző év azonos időszakit, írja az MTI.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal esett vissza – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024 első félévében a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 1,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A termelési oldalon az ipar teljesítménye 2,4, azon belül a feldolgozóiparé 3,7 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakihoz képest a második negyedévben. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása és a közúti jármű gyártása járult hozzá a csökkenéshez, és az élelmiszeripar fékezte leginkább az ipar visszaesését.

Az építőipar hozzáadott értéke 6,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, a mezőgazdaságé viszont az aszály következtében 5,2 százalékkal elmaradt attól.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,4 százalékkal nőtt. 

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 4,2 százalékkal nőtt. 

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a második negyedévben 15,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakihoz képest. Mind az építési beruházások volumene, mind a gép- és berendezésberuházásoké csökkent, utóbbié jelentős mértékben.

A termelési oldalon az építőipar teljesítménye 2,5 százalékkal nőtt, a szolgáltatásoké nem változott. Az ipar teljesítménye 1,5, a mezőgazdaságé 5,0 százalékkal csökkent.

A kormány eredetileg 4 százalékos növekedést tervezett az évre, aztán amikor látták, hogy ez nem tartható, akkor 2,5 százalékosról kezdtek el beszélni, most pedig már ott tartanak, hogy a 2 százalék is szép lenne, emlékeztet a hvg.hu.

Nyitókép: MTI

#Gazdaság#ksh#központi statisztikai hivatal#visszaesés#ipar#teljesítmény

Címlapról ajánljuk