Gazdaság

560 millió forinttal támogatják a magyar adófizetők a kolozsvári Sapientia egyetem újabb ingatlanának felújítását

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 23. 13:02

A magyar kormánynak az a feladata, hogy segítse a fiatalokat a Kárpát-medencében, hogy olyan jövőjük legyen, amire bizton támaszkodhat a nemzet. Ezért a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) újabb belvárosi ingatlanának felújítását támogatják 560 millió forinttal Kolozsváron – jelentette be Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter pénteken az erdélyi városban.

A város főteréhez közeli műemléképület korszerűsítése után a Makovecz-program vendégtanárainak és a szakkollégiumoknak biztosít otthont. Hankó Balázs a Jókai (románul Napoca) utca 5. szám alatti ingatlan udvarán tartott sajtótájékoztatót, ahol megszólalt Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány elnöke is. Ő azt mondta, a kolozsvári, erdélyi magyarság csak az intézményeiben maradhat meg. „Tehát nekünk kellenek ilyen szigetek, területek, várak (...), ahol önmagunk lehetünk” – fogalmazott.

Az ingatlant 2021-ben vásárolta meg a Sapientia Alapítvány a magyar kormány támogatásával, és önerőből tataroztatta a főhomlokzatát, hajtott végre javításokat rajta.

Nyitókép: Április 19-én avatták fel a korábbi kolozsvári Központi Szálló felújított épületét, amely a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek és az Erdélyi Hagyományok Házának ad otthont. Fotó: MTI/Kiss Gábor

 

#Gazdaság#sapientia#kolozsvár#erdély#határon túli magyarok#külhoni magyarok#hankó balázs#adófizetők#közpénz

Címlapról ajánljuk