Gazdaság

Továbbra is zuhanórepülésben a magyar ipar

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 14. 9:30

Nem jön ki a gödörből az ipari termelés Magyarországon. 

Az ipari termelés 8,2 százalékkal csökkent júniusban az egy évvel korábbi adatokhoz képest, az ipari export volumene pedig 8,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 9,2 százalékkal kisebb volt a tavaly júniusinál.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás volumene 11,8 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 14,4, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari alágak közül a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása esett vissza, 23 százalékkal. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 31, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 22 százalékkal csökkent.

Magyarország minden régiójában visszaesett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest: a legnagyobb mértékben, 13,8 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 2,3 százalékkal Dél-Dunántúlon.

Nyitókép: Festés előtt ellenőrzik az összeszerelt karosszériákat a 4 milliomodik Esztergomban gyártott autó alkalmából tartott sajtóbejáráson az esztergomi Suzuki-gyárban 2024. február 8-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#ipari termelés#ipar#ksh

Címlapról ajánljuk