Gazdaság

Ennyivel keresnek többet az Ausztriában dolgozó magyarok, mint a hazaiak

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 10:31

Vajon utolérjük-e egyszer Ausztriát?

A legutóbbi, 2024. áprilisi adatok szerint már 118 ezer magyar állampolgár dolgozik Ausztriában, ami 4,4 százalékos éves növekedést jelent, és azt, hogy ma már az ottani alkalmazottak 3 százaléka magyar, írja a G7.

A lap megjegyzi: már csak német állampolgárokból van több a külföldi dolgozók között Ausztriában, a legutóbbi adatok szerint 124 ezer német dolgozott az országban, de mivel a számuk lassabban növekszik, mint a magyaroké, néhány év múlva a magyar lehet a legnagyobb külföldi közösség Ausztriában.

Mint írják, a magyarok jelentős része ingázik Ausztriába. A legfrissebb adatok szerint a kint dolgozó magyarok 47 százalékának nincs osztrák lakcíme. A magyar munkavállalók általában kétkezi munkát végeznek.

A G7 kikérte az osztrák statisztikai hivataltól a magyarokra vonatkozó béradatokat, és kiderült, hogy az Ausztriában dolgozó magyarok legalább negyedével kevesebb mediánbérért dolgoznak, mint az összes munkavállaló.

Az összes Ausztriában dolgozó magyar bérének mediánértéke durván 2000 euró, ami jóval magasabb a magyar mediánnál, de nem éri el az osztrákot, írja a portál. 

A magyar mediánbér értéke márciusban nettó 354 ezer forint volt, ez mai árfolyamon 905,5 euró.

Hiába járnak tehát rosszul a magyarok az osztrák országos átlaghoz képest, olyan nagy a különbség a két ország között, hogy még így is a hazai bérek többszörösét kereshetik meg. A fizetés azonban csak akkor ér tényleg ilyen sokat, ha valaki Magyarországon él – ezért is éri meg az ingázás, teszik hozzá.

Ezt is ajánljuk: Nőttek a bérek, de a magyarok fele kevesebbet keres, mint nettó 354 ezer forint

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#ausztria#bérek#ingázás#magyarok#brutális különbség#életszínvonal#mediánbér#külföldön dolgozó magyarok#ausztriai munkák

Címlapról ajánljuk