Gazdaság

Olaszországban majdnem feleannyiba kerül a Piros Arany, mint nálunk

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 14:34

Ennek az oka könnyen kitalálható, ellentétben azzal, hogy minek venne bárki Olaszországban Piros Aranyat.

Szinte feleannyiba kerül a Piros Arany Olaszországban, mint itthon – írja a Pénzcentrum egy TikTokra feltöltött videó alapján. Míg egy olasz boltban 99 eurócentet, vagyis mai árfolyam szerint 386 forintot kérnek a 160 grammos kiszerelésért, egy hazai Penny üzletben ugyanez 659 forintba kerül.

A gazdasági portál az Agrárszektor főszerkesztőjét, Braunmüller Lajost idézi, aki korábban azt mondta, hogy a magyar élelmiszertermékek itthon jelentősen drágábbak, mint más európai országokban. Ennek hátterében elsősorban a hazai gazdasági és szabályozási környezet áll. A magasabb ár részét képezik az eltérő áfa, a csomagolóanyagok után fizetendő díjak és a kiskereskedelmi terhek.

Emellett a kisebb hazai piac kevésbé intenzív versenyt tesz lehetővé, ami elősegíti az áremeléseket, illetve a magasabb infláció és a bérszínvonal is befolyásolja az árak alakulását. Így könnyen előfordulhat, hogy egy itthon gyártott termék külföldön olcsóbban kerül a boltok polcaira – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

A napokban egy Facebook-bejegyzés is elkezdett terjedni, ami szerint a Magyarországon gyártott Erős Pistás ketchup itthon 1169 forintért kapható, míg Romániában 685 forintnyi lejért árulják. Az Erős Pistás majonéz nálunk 1419 forint, a nagykárolyi Kauflandben pedig 806 forintnyi lejt kérnek érte.

#Gazdaság#piros arany#olaszország#kiskereskedelem

Címlapról ajánljuk