Gazdaság

Eljárást indított az Aldi ellen a GVH

rtl.hurtl.hu

2024. július 19. 7:37

A „100 százalék friss és magyar” feliratú pultokban a versenyhivatal gyanúja szerint nem kizárólag magyar eredetű termékek voltak.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az Aldi Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság az MTI-vel. A GVH gyanúja szerint az üzletekben elhelyezett, „100 százalék friss és magyar hús” állandó kínálatunkban „100 százalék friss és magyar”, valamint „Hazait szeretettel” felirattal megjelölt hűtőpultokban feltehetően nem kizárólag magyar származású termékek voltak.

A versenyhivatal tájékoztatása szerint a vállalat valószínűsíthetően nem a szakmai gondosság követelménye alapján alakította ki kereskedelmi kommunikációjával összefüggő belső eljárásrendjét. Arra gyanakodnak, hogy a vállalkozás 2021. november 25-től 

nem rendelkezik olyan következetesen alkalmazott belső ellenőrzési mechanizmussal, amellyel biztosítaná, hogy a fenti állításokkal megjelölt hűtőpultokban kizárólag magyar származású termékeket találnak a fogyasztók.

Aldi: Állításaink valósak

Az Aldi jelezte: együttműködik a GVH-val, de leszögezte azt is, hogy az üzletekben és az egyéb felületeken megjelenő állításai valósak, érthetőek, követhetőek, és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelműek.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette, az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul – jelezte a GVH. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

 

#Gazdaság#aldi#gvh#gazdasági versenyhivatal#eljárás#tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat#Magyar Termék#kiskereskedelem

Címlapról ajánljuk