Gazdaság

Reptéri káosz: a GVH megüzente a légitársaságoknak, hogy figyelik őket

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 16:12

A GVH elnöke azután küldött dörgedelmes levelet a légitársaságoknak, hogy Nagy Márton és Orbán Viktor is kritizálta működésüket a rendszeres repülőtéri káosz miatt.

Figyelemfelhívást küldött a magyar piacon is működő légitársaságok vezetőinek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, Rigó Csaba Balázs – írja az Index. A GVH vezetője azzal indokolta a lépést, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a fogyasztók jelzései, illetve a híradások is a légi közlekedést érintő piaci anomáliákra.

Rigó előtt már Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azonnali beavatkozásokat sürgetett a légiközlekedésben a járatkésések miatt, a HungaroControl vezetőjét is berendelte, de már Orbán Viktor is megszólalt a kérdésben: a Kossuth rádióban úgy fogalmazott: amit a légi közlekedésben látunk, az tűrhetetlen.

A GVH elnöke a lapnak azt mondta, „a Gazdasági Versenyhivatal különösen a gazdasági versenyt érdemben érintő reklámgyakorlatok esetén jogosult fellépni a kedvezményakciókkal, a járulékos költségek felmerülésével, a poggyászfeladással, foglalási költséggel, repülőjegy-foglalással és -módosítással kapcsolatos megtévesztésekkel szemben”.

Rigó Csaba Balázs szerint „a tudatos fogyasztói döntéshozatal elősegítésében, az utazni készülő fogyasztók jogszerű érdekeinek tiszteletben tartásában és a fogyasztói tájékoztatások széles körű és transzparens hozzáférhetővé tételében az érintett légitársaságoknak alapvető, jogszabályok által előírt kötelezettségeik vannak”.

Azt is hozzátette, figyelemmel kísérik a piaci folyamatokat, és indokolt esetben megteszi a hatáskörébe tartozó szükséges intézkedéseket.

A Reggeliben Valentínyi Katalin, a Budapest Airport vállalati kommunikációs igazgatója beszélt arról, mi okozza a reptéri káoszt:


Nyitókép: Reuters/Mónus Márton

#Gazdaság#gazdasági versenyhivatal#gvh#rigó csaba balázs#légiközlekedés#légitársaság#repülés#repülőtér#káosz

Címlapról ajánljuk