Gazdaság

Máris több a költségvetés hiánya, mint egész évben szabadott volna lennie: ezért sarcoltathat a kormány

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 18:20

A Pénzügyminisztérium szerint viszont biztató, hogy növekedő pályán van az ország.

Magyarország költségvetési hiány június végén már 2 656,4 milliárd forint volt, ami az eredeti éves előirányzat 105,6 százaléka. A kormány 400 milliárd forint pluszbevételt vár az idei évre a bejelentett megszorításoktól, írja a HVG a Pénzügyminisztérium közleménye alapján.

Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 107,8 milliárd forint hiánnyal zárt. A tárca a százmilliárdos havi deficit kapcsán arra emlékeztet, hogy tavaly júniusban nagyobb hiány jött össze. Sőt! Az elmúlt 22 évben ez volt a legkedvezőbb júniusi egyenleg. Idén a kamatkiadások kétezer milliárd forintot tettek ki, amely 649,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, mivel egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes. Itt az inflációkövető papírok hozamfizetéseiről van szó, vagyis a rendkívül magas adósságszolgálat a tavalyi Európa-bajnok inflációnak köszönhető.

Hozzátették: aggasztó, hogy az ipar – beleértve a jármű- és akkugyártást – gyengélkedik, hasonlóan a külkereskedelemhez. A gyenge gazdasági teljesítmény mind a bevételeket kedvezőtlenül érinti, ráadásul ha a GDP kisebb lesz a vártnál, az rontja a GDP-arányos mutatókat.

Cikkajánló: Rendkívüli kormányinfót tartott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányszóvivővel, Vitályos Eszterrel. Gulyás „háborúellenes akciótervet” jelentett be, aminek keretében védelmi hozzájárulást kell fizetniük a cégeknek, amik a kormány szerint extraprofitot könyveltek el: a bankokat, a multikat és az energiacégeket említette. Ez a pénz a védelmi alapba kerül. A „háborúpárti” médiát elszámoltatják külföldi forrásaikkal, a babaváró hitelbe belebukottakat pedig kimentik.

Nyitókép: Facebook

#Gazdaság#varga mihály#költségvetés#hiány#pénzügyminisztérium#kormányinfó#megszorítás#sarc

Címlapról ajánljuk