Gazdaság

Nem menekülnek meg, csak haladékot kapnak a gyermektelen babavárósok

Bank360Bank360

2024. július 8. 13:09

A kormány megkegyelmezett a még gyermektelen babavárósoknak. A hitelt az első két évben felvevők kapnak még két évet a gyerekvállalás teljesítésére. Ha nem teljesítenek, az viszont még nagyobb teherrel járhat – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Az elvált párok a bejelentés szerint nem kapnak semmilyen egérutat.

Több tízezer babavárós család lélegezhet fel, legalábbis átmenetileg. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy mindazok, akik 2019 júliusa és 2021 között vették fel a támogatott hitelt, és még nem született gyermekük, még legfeljebb kétéves haladékot kapnak a gyerekvállalás teljesítésére. A kormány szerint ezt a könnyítést olyan vis maior események indokolták, mint a covidjárvány, az orosz-ukrán háború és az energiaválság. (Frissítés: Hétfő este már meg is jelent a módosító rendelet a Magyar Közlönyben. Ez pontosan meghatározza a haladékot: azoknál a babavárósoknál, akiknél az 5 éves határidő a 2024. július 1. és 2026. június 30. közötti időszakban járt vagy járna le, ez a határidő 2026. július 1-ig meghosszabbodik.)

A babaváró támogatás 2026. július 1-ig az érintettek számára változatlan feltételekkel folytatódik, nem kell sem az egy összegű kamattámogatást befizetni, sem a törlesztőrészletük nem nő majd. Összességében viszont nem kapnak anyagi engedményt az érintett családok, ha nem született gyerekük, csak elodázhatják a büntetést. Viszont ha a most adott türelmi idő alatt végül sikerül teljesíteni a gyermekvállalást, akkor mentesülnek a plusz terhektől.

Több milliós teher fenyegeti a nem teljesítőket

A babaváró hitel feltételei szerint mindazok, akiknél nem született meg vagy nincs még útban a gyerek, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján vissza kell fizessék a megelőző 5 (a türelmi idővel maximum 7) évben kapott állami kamattámogatást, ami így még nagyobb összeg lehet. Jelenleg nagyjából 2 millió forintnyi kamattámogatást kellene visszafizetniük a gyermektelen babavárósoknak, ez az összeg addigra akár 3 millió forintra is hízhat a Bank360.hu szakértői szerint.

A nehéz helyzetben lévő családok kétéves részletfizetést is kérhetnek persze, de ennek törlesztőrészlete 125 ezer forint körül lenne. Ehhez jöhet még hozzá az immár piaci alapon kamatozó babaváró hitel, amelynek 100 ezer forint körülire nőne a részlete. 

A jelenlegi 47 ezer forint körüli törlesztőrészlet sokszorosával kell tehát számolniuk a gyerekvállalást nem teljesítő családoknak.

A válás gyorsan elhozza az igazságot

A kormányinfón elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy csak azok a családok kapnak haladékot, amelyeknél a férj és feleség együtt maradt. Akik elváltak vagy elválnak, azok azonnal szembesülnek a jogszabály szigorával. Mihelyst bejelentették a banknál a válást, 120 napjuk van arra, hogy visszafizessék az állami kamattámogatást, a kölcsönük pedig piaci kamatozású hitellé alakul át.

Az állami támogatás visszafizetése alól csak azok kapnak mentességet, akiknél komoly egészségügyi oka volt annak, hogy nem születhetett saját gyerekük,

valamelyik házastárs megváltozott munkaképességűvé vált, vagy a reprodukciós eljárások nem vezettek eredményre, a férjnek nem volt elég életképes spermája, a feleség életét veszélyeztette volna a terhesség, vagy olyan betegségben szenvednek a szülők, amely a születendő gyerek egészségét, testi épségét közvetlenül fenyegeti.

A hétfői rendkívüli kormányinfóról hosszabb cikkben számoltunk be. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter „háborúellenes akciótervet” jelentett be, aminek keretében védelmi hozzájárulást kell fizetniük a cégeknek, amik a kormány szerint extraprofitot könyveltek el: a bankokat, a multikat és az energiacégeket említette. Ez a pénz a védelmi alapba kerül. A „háborúpárti” médiát elszámoltatják külföldi forrásaikkal, a babaváró hitelbe belebukottakat pedig kimentik.

Nyitókép: Facebook 

#Gazdaság#bank360#elemzés#babaváró hitel#határidő#kormányinfó#bank#család#gulyás gergely#ma

Címlapról ajánljuk