Gazdaság

Egy friss kutatás szerint a magyarok legalább negyede érzi magát szegénynek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 21. 13:47

Az Egyensúly Intézet felmérése szerint 2,5-3 millió magyar tekinthető szegénynek, a lakosság fele alig tud kijönni havi jövedelméből.

Az Egyensúly Intézet közzétette májusi, 1000 fős reprezentatív mintán végzett szubjektív szegénységkutatása eredményeit. A 444 által ismertetett felmérésből az derült ki, hogy

  • 2,5-3 millió magyar tekinthető szegénynek,
  • a lakosság 45-50 százaléka tud csak kiegyensúlyozott életvitelt folytatni havi jövedelméből,
  • a háztartások kétharmadának gondot okoz a kiadások fedezése,
  • a magyarok fele szerint az infláció miatt az elmúlt három évben csökkent a vásárlóereje,
  • 29 százalék a saját vagy partnere jövedelmének csökkenéséről számolt be,
  • a magyarok harmada nem tudna megbirkózni egy váratlan, 100 ezer forintos kiadással, az ő számuk 7 százalékkal nőtt tavaly november óta,
  • a családokban a szülők harmada nem evett eleget az elmúlt két évben, hogy saját gyermekeiket etetni tudják,

A felmérés szerint az átlagos megélhetést biztosító jövedelmi szint november óta 50 ezer forinttal havi nettó 400 ezer forintra nőtt fejenként. Eközben a lakosság 45 százaléka nem tudja segítség nélkül biztosítani még a szűkös megélhetéshez szükséges feltételeket (nagyjából 250 ezer/hó/fő) sem.

A hét elején az derült ki, hogy utolsó helyre csúszott Magyarország az EU-s országok megélhetési listán, még Bulgária lakosainak életszínvonala is jobbnak bizonyult.  A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleménye szerint a helyzet épp fordított: jelentősen csökkent a szegénység.

Móró Tamás a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája korábban az RTL Reggeliben arról beszélt, hogy a magyarok 75 százalékának nincsen megtakarítása:


Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#szegénység#kutatás#egyensúly intézet

Címlapról ajánljuk