EUEurópa

Megtörtént: utolsó helyre csúszott Magyarország, most már a bolgárok is többet költenek

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 14:19

A román háztartások már évekkel korábban többet fogyasztottak, mint a magyarok, de 2023-ig a bolgárok még mögöttünk álltak.

Az uniós átlag 70 százaléka volt Magyarországon a háztartások fogyasztása. Ez a legrosszabb adat az egész Európai Unióban. A második legalacsonyabb érték Bulgáriáé: 73 százalék – írta a hvg.hu az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat által publikált adatok alapján.

A háztartások tényleges végső fogyasztása azért mutatja jól az életszínvonalat, mert ennél a statisztikánál kiküszöbölik az országok közti árszínvonal-különbségeket. 

Ha pedig egy háztartás többet tud fogyasztani, több árut és szolgáltatást engedhet meg magának, akkor vélhetően magasabb az életszínvonala.

A román háztartások már évekkel korábban többet fogyasztottak, mint a magyarok, de 2023-ig a bolgárok még mögöttünk álltak. A változást részben az óriási infláció okozta, amelynek következtében a bérek a két évvel ezelőtti szinten állnak. 

A megélhetési lista végén Magyarország és Bulgária előtt Szlovákia és Lettország álltak 2023-ban, az uniós átlag 75 százalékán. Összesen 17 tagállam volt az uniós átlag alatt. Az átlag fölött 10 tagállam volt, az első helyen Luxemburg (az uniós átlag 138 százaléka), a másodikon Hollandia és Ausztria (117 százalék).

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Európa#bulgária#európai unió#magyarország#fogyasztás#statisztika

Címlapról ajánljuk