Gazdaság

Hathatós intézkedést várnak a kormánytól a halálos hőhullámok ellen a szakszervezetek

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 15:36

A szakszervezeti szövetség szerint gyakoribb munkavédelmi ellenőrzésekre lenne szükség, szigorúbb büntetésekkel.

A klímaváltozás okozta forró nyarak Magyarországon különösen nagy veszélyt jelentenek a dolgozó emberekre, hiszen a hazai munkahelyek nagy többsége nem klimatizált, és a munkáltatók gyakran a meglévő munkavédelmi előírásokat sem tartják be – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Zlati Róbert.

A MASZSZ támogatja azt a nemzetközi javaslatot, amely alapján szélsőséges időjárás esetén meg kell adni a munkavállalóknak a jogot arra, hogy szükség esetén felfüggesszék a munkavégzést anélkül, hogy ez bérkieséssel járna.

A szövetség a Fundacion1mayo európai partnereként részt vett az AdaptHeat elnevezésű projektben, ami a hőségben végzett munka veszélyeire és a védőintézkedések szükségességére hívja fel a figyelmet. A nemzetközi projektben megállapították, hogy a hőhullámok halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra, a tragédiák megelőzésében pedig a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége.

A projekt tapasztalatai alapján a hazai szakszervezetek elvárják, hogy készüljön a munkáltatók számára kötelező hőségprotokoll, valamint egységes mérőrendszer, ami jelzi a veszély fokozatát és az adott helyzetben szükséges intézkedéseket.

Ám Zlati Róbert szerint a magyar kormány mindössze felesleges adminisztrációként tekint a munkahelyi egészségre, hiszen a kötelező munkavédelmi oktatást is kockázatos mértékben lazította. A MASZSZ ugyanakkor elvárja, hogy legalább a forróságban legyen a jelenleginél jóval gyakoribb a munkavédelmi hatósági ellenőrzés, és a szokásos figyelmeztetés helyett szigorú büntetést kapjon az a munkáltató, amely kánikulában figyelmen kívül hagyja az előírásokat, és ezzel veszélybe sodorja a dolgozók egészségét, életét.

Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

#Gazdaság#szakszervezet#kánikula#hőség#forróság#munkavédelem

Címlapról ajánljuk