Gazdaság

Nyaralás külföldön? 5+1 hasznos tanács, hogy ne legyen egy vagyon a pénzváltás

Herman BernadettHerman Bernadett

2024. június 11. 10:35

Napokon belül beindul a nyári szezon, amikor sok magyar indul külföldre. Egy átlagos nyaraláson több tízezer forintba is kerülhet, ha nem elég okosan váltja át az ember a forintjait külföldi pénzre. Ha készpénz kell, nem mindegy, melyik valutaváltóhoz megyünk, de ha ragaszkodunk a bankkártyánkhoz, akkor is tízezreket spórolhatunk, ha jól válaszolunk a terminálnál egy kérdésre. Íme 5+1 jótanács, hogy ne kerüljön egy vagyonba a pénzváltás.

1. Készpénzt a nagy forgalmú váltóknál

Bár vannak országok, ahol már egy komplett vakációt letudhatunk készpénz nélkül, valamennyi papír alapú fizetőeszközre minden országban szükségünk lehet, akár még ezekben is. Magyarországon ugyan 2021 óta kötelező jóformán minden kereskedő és szolgáltató számára az elektronikus fizetés biztosítása, de más országokban nincs ilyen szabály. Érdemes tájékozódni, hogy a nagyobb kiadásokat – például a szállást vagy a szálláson fogyasztott reggelit –, hogyan lehet kifizetni, mert vannak helyek, ahol készpénzt kérnek, még akár olyan országokban is, ahol egyébként szinte mindenért tudunk fizetni kártyával. Ennek megfelelően érdemes készpénzzel készülni.

Általános szabály, hogy a valutaváltók haszna annál kisebb, minél nagyobb forgalmat bonyolítanak le az adott pénznemből. Eurót mindenhol váltanak, nagy is a forgalom, de érdemes több váltónál is megnézni az árfolyamot. Más valutákat sokszor a határhoz közeli településeken váltanak jobb árfolyamon. Közvetlenül a határon viszont nem érdemes pénzt váltani, mert az általában drágább.

2. ATM-ből is lehet pénzt felvenni

Az ATM-es készpénzfelvételt is érdemes lehet megfontolni, főleg, ha csak kisebb összegről van szó. Van olyan internetes pénzügyi cég, például a Revolut, aminek a kártyájáról egy meghatározott összeget ingyen is felvehet az ügyfél külföldön is. Ez azonban jellemzően egy normál számlacsomagban csak 200 euró.

A magyarországi bankok kártyáival is lehet felvenni pénzt, a pénzintézetek ilyenkor többnyire az úgynevezett devizaeladási árfolyamon számolják el a forint számláról felvett összeget. A devizaeladási árfolyam jellemzően 1-2 százalékkal magasabb a középárfolyamnál, vagyis 100 ezer forint felvétele 1000-2000 forintos árfolyamveszteséggel jár. Emellett magának a külföldi készpénzfelvételnek is magas díja lehet.

Külföldi nyaralást tervez? 5+1 hasznos tanács, hogy ne legyen egy vagyon a pénzváltás
Készpénz felvétele egy ausztrál bank ATM-jén – Fotó: Edgar Su / Reuters

Nem biztos, hogy magasabb viszont, mintha egy ottani pénzváltónál próbál az ember forintot helyi valutára váltani. Mivel a forint a legtöbb országban ritkán keresett valuta, a pénzváltó haszna magas lehet, hiszen bele kell kalkulálni a forint tartásának költségeit, és azt is, hogy ha sokáig nem viszik el a náluk lévő forint bankjegyeket, akkor akár az árfolyamváltozáson is bukhatnak.

3. Válasszuk az ottani devizát!

Ha forintszámláról vesz fel pénzt az ügyfél, az ATM-ek sokszor felajánlják, hogy válasszon, milyen pénznemben számolják el a tranzakciót: forintban vagy az adott ország pénznemében. Ugyanez történhet a bolti kártyás vásárlásoknál is: a terminál megkérdezi, milyen pénznemet használjon. Érdemes lehet kiszámolni, mivel jár jobban az ügyfél, de ha nincs erre idő, akkor sem kell pánikba esni.

Mivel a magyarországi bankok devizaeladási árfolyamot alkalmaznak, sőt bizonyos esetekben akár devizaközép-árfolyamon is válthat az ügyfél, az esetek döntő többségében érdemes az ottani pénzt kiválasztani, tehát euróban, angol fontban, svájci frankban, cseh koronában stb. fizetni. Ebben az esetben a magyarországi bank váltja át a pénzt. Ha a forintot választja valaki, akkor viszont egy ottani bank fogja átváltani az összeget, forintot pedig a külföldi bankok jellemzően elég rossz árfolyamon váltanak.

4. Középárfolyamos banki megoldások is vannak

Miután a kedvezményes devizaváltás miatt egyre többen kezdték az internetes pénzügyi cégek kártyáit használni a külföldi utazásokkor, több hazai bank is beszállt a versenybe, és bizonyos korlátokkal ugyan, de bevezette a középárfolyamos devizaváltás lehetőségét. Érdemes megnézni, hogy a számlavezető bankunk kínál-e ilyen lehetőséget, és ha igen, beállítani ezt a funkciót a külföldi utazás előtt.

Arra is oda kell azonban figyelni, hogy pontosan milyen korlátozásokkal, limitekkel érhető el a középárfolyamos váltás. Ha például havonta 300 ezer forint a limit, akkor egy ezt meghaladó összegű számla kifizetésénél a teljes tranzakciót devizaeladási árfolyamon számolhatja el a bank. Márpedig egy egyhetes szállodai tartózkodás után könnyen kaphat egy család ennél nagyobb számlát is. Ha a bank csak egy-két százalékot tesz rá a váltáskor a számlára, már az is több ezer, sőt több tízezer forint lehet.

5. Biztonsági aggályok miatt letilt a bank

A bankkártyás csalások ellen a bankok többféle intézkedést is bevezetnek. Az egyik ezek közül az, hogy figyelik a szokásostól eltérő bankkártyahasználatot. Ezért ha valaki külföldön tartózkodik, előfordulhat, hogy a biztonsági rendszer riadót fúj, és nem engedi a kártyás vásárlást, készpénzfelvételt. Főleg, ha az ügyfél amúgy ritkán járt külföldön.

Az ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes lehet előre jelezni a banknak, hogy külföldi utazást tervez az ügyfél, ne az autókölcsönzőnél derüljön ki késő éjszaka, hogy nem működik a bankkártya.

+1. Ügyeljen még jobban a biztonságra!

Külföldön járva érdemes még jobban odafigyelni a csalások megelőzésére, hiszen még nagyobb veszélyben lehetnek a gyanútlan ügyfelek. Lehetőleg senkinek se hagyjuk, hogy elvigye a bankkártyát, és úgy végezze el a tranzakciót, hogy nem látjuk, mi történik, ilyenkor inkább fizessünk készpénzzel. A tranzakciókat is érdemes folyamatosan nyomon követni, előfordulhat ugyanis, hogy a külföldi vásárlásokkor megszerzett kártyaadatokkal később visszaélnek.

Emiatt, ahol csak lehetséges, érdemes nem közvetlenül a plasztiklappal, hanem annak valamilyen okoseszközbe elmentett változatával fizetni. A telefonból, okosórából ugyanis jóformán lehetetlen kinyerni az olyan bankkártyán szereplő érzékeny adatokat, mint a bankkártya száma, lejárata vagy a hátulján lévő CVC-kód.

A bankkártya itthoni használatára beállított vásárlási limitet is érdemes átgondolni. Külföldi utazásokon egy-két kivételtől eltekintve jellemzően kisebb összegben vásárolunk vele, ezért akár lejjebb is vehetjük a limitet a biztonságunk érdekében. Amikor pedig éppen nagyobb összegben fizetnénk a kártyánkkal, a mobilbankunkban könnyen felemelhetjük az összeghatárt.

A szerző a Bank360.hu szakértője  

Nyitókép: Antonio Bat / EPA / MTI

#Gazdaság#pénzváltó#nyaralás#tippek#ma

Címlapról ajánljuk