Gazdaság

Magasabb kamattal turbózzák fel a legyengült szuperállampapírt

Bank360Bank360

2024. május 28. 17:13

A jelenleginél jóval magasabb kamattal június 3-ától lesz jegyezhető a Magyar Állampapír Plusz. Sokáig ez volt a sztár az állampapírok között, de aztán elsöpörte az infláció és a PMÁP. Most újra életet lehetnek belé.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. közzétette az új Magyar Állampapír Plusz kibocsátási feltételeit. Ezzel akarnak új életet lehelni a MÁP Pluszba, amit az alacsony infláció időszakában szuperállampapírnak hívtak a rendkívül vonzó reálkamata alapján. Az elmúlt két év kiugró inflációja miatt azonban teljesen elvesztette a vonzerejét, és helyébe az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) lépett.

Az új MÁP Plusz kibocsátásával megszűnik az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) értékesítése. Ez még május 31-ig jegyezhető, de csak évi 6 százalékos kamatot ad, míg az új MÁP Plusz már az első kamatperiódusban is 6,25 százalékot. A Bank360.hu összefoglalta, mit kell tudni az új MÁP Pluszról. 

A kibocsátási tájékoztató szerint a kisbefektetők június 3-től jegyezhetik az államkincstár és a forgalmazók kirendeltségeiben, valamint online felületein az új MÁP Pluszt. A 100 milliárd forintos, N2029/M1 sorozat értékesítésének várható záró időpontja június 28. Ezt követően havonta indít új sorozatokat belőle az ÁKK. Az eddigiekhez hasonlóan belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatnak MÁP Pluszt.

Egy sorozatból forgalmazóként maximum 10 millió forintot vásárolhat egy magánszemély. Eddig nem volt vásárlási korlátja a MÁP Plusznak, de ezzel besorol a többi lakossági állampapír közé, ahol már bevezettek különböző összeghatárokat.

Az új MÁP Plusz az eddigihez hasonlóan ötéves futamidejű állampapír lesz, az első sorozat lejárta 2029 június 27. A MÁP Plusz továbbra is sávos, változó kamatozású állampapír marad, a futamidőn belül 6,25-7,25 százalékos éves kamattal az alábbiak szerinti mértékben és kamatfizetési időben:

Magasabb kamattal turbózzák fel a legyengült szuperállampapírt
Táblázat: Bank360

Ez lényegesen magasabb az eddigi MÁP Plusznál, hiszen annak 3,5 és 6 százalék között változik a kamata a futamidőn belül – hívja fel a figyelmet a Bank360.

A kibocsátási tájékoztató szerint a forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a Magyar Állampapír Plusz sorozatra, így náluk az üzletszabályzatukban leírtak szerint a MÁP Plusz a futamideje alatt is eladható (az államkincstári árfolyam 99,5 százalék). Minden kamatjuttatás napját közvetlenül követő 5 munkanapos időszakban megkötött és elszámolt ügylet esetében a forgalmazók nettó 100 százalékos árfolyamon (azaz a vásárlás értéknapja szerinti bruttó árfolyamon, mely a névérték és a vásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamat) jegyeznek vételi árat.

Nyitókép: A Magyar Államkincstár új állampapír-értékesítési pontja a zuglói kormányhivatalban a megnyitó napján, 2023. március 8-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#magyar állampapír#máp#állampapír#kamat#államadósság kezelő központ#bank360#infláció

Címlapról ajánljuk