Gazdaság

Mégsem jönnek üzbég vendégmunkások Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 14:42

Az rtl.hu megkeresésére a magyar ingatlanfejlesztő határozottan cáfolta, hogy 30 üzbég vendégmunkás érkezik Magyarországra. 

Az rtl.hu számolt be arról, hogy az üzbég állami hírügynökség szerint megállapodott a GEOS Gorup Hungary nevű ingatlanfejlesztő és az üzbég munkaügyi minisztérium arról, hogy 30 üzbég vendégmunkás érkezik Magyarországra.

Az egyik üzbég hírportál azt írta, hogy Dzsahángir Hidakodzsajev, a külföldi munkavállalásokért felelős üzbég minisztériumi ügynökség (ELMA) vezetője és a szentpétervári Jaroszlav Rekunik, a GEOS magyarországi leányvállalatának igazgatója abban állapodtak meg, hogy együttműködnek a vendégmunkások kiválasztásában, felkészítésében.

Nem éri meg vendégmunkásokat felvenni

A GEOS Group ügyvezetője, Onyschuk Igor az rtl.hu megkeresésére azt írta, hogy mivel ők is tapasztalják a munkaerőhiányt, ezért lehetőségként felvetődött, hogy ezt vendégmunkásokkal enhyítsék. „Kapcsolatba kerültünk az Üzbegisztán Magyarországi Nagykövetségével. A Nagykövetség tájékozatott az üzbég vendégmunkások foglalkoztatásának lehetőségéről, és megszervezett egy videókonferenciát az Üzbég Állami munkaerő közvetítő szervezettel. A videókonferencia során tájékozatott az állami szervezet a vendégmunkások alkalmazásának lehetőségéről, bemutatták a teljes procedúrát” – írták. Hozzátették azt is, hogy az említett videókonferencia semmilyen elköteleződéssel nem járt, csupán csak egy tájékoztató esemény volt, noha az üzbég hírügynökség arról számolt be, hogy megállapodtak a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló szerződés aláírásáról.

Áttanulmányoztuk a lehetőségeket és tekintettel arra, hogy a vendégmunkások foglalkoztatása többlet adminisztrációs feladatokkal jár, valamint arra, hogy cégcsoportunk klasszikus ingatlanfejlesztő vállalat, ezért előreláthatóan nem fogunk ezzel a lehetőséggel élni, a beruházásainkat továbbra is magyar alvállalkozó cégekkel tervezzük megvalósítani

– írták.

Végül pedig válaszukat azzal zárták, hogy semmilyen szerződést nem kötöttek.

Nyitókép: VCG / VCG via Getty Images

#Gazdaság#üzbegisztán#vendégmunkás#magyarország#építőipar

Címlapról ajánljuk