Gazdaság

Sokkal drágább lesz a lakásfenntartás

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 13:37

A rezsidíjakon kívül a felújítás és az egyéb adminisztratív költségek is emelkedhetnek.

A tavalyi évhez képest idén mintegy 20 százalékkal drágább lesz az ingatlanok üzemeltetése – mondta el az Economxnak a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke.

Szabó László szerint az ingatlanüzemeltetés alapvető költségei részben a személyi kiadásoknál jelentkeznek, akár saját alkalmazott, akár külsős „kiszervezett” vállalkozó látja el a műszaki és adminisztrációs tevékenységet. A lakóingatlanok üzemeltetésének másik jelentős költségtényezője, az energiahordozók, gáz, áram, víz- és csatornadíjak alakulása.

A közelmúlt időszak legnagyobb változását a víz- és csatornadíjak jelentős emelkedése volt, egyelőre a nem lakossági fogyasztók esetében. Ebben a szektorban 250-300 százalékos emelkedések is előfordulnak.

A LOSZ elnöke szerint külön érdemes foglalkozni a fenntartási költségek közt jelentős súllyal szereplő karbantartási költségekkel is, hiszen az alapanyagok, építőipari termékek (festékek, falazó anyagok) terén 25-30 százalék körüli áremelkedés történt 2023-ban, továbbá a kötelező minimálbéremelést, az ehhez tartozó járulékokat, adókat is figyelembe kell venni.

Nyitókép: Balaton József/MTVA

 

#Gazdaság#ingatlan#költségek#fenntartás#rezsi#számla

Címlapról ajánljuk