Gazdaság

Az MVM-nek ki kell adnia, ki adott el orosz gázt a magyar államnak

rtl.hurtl.hu

2024. április 28. 19:04

A DK kiperelte az MVM-től, hogy ki adott el orosz gázt Magyarországnak a 2021-es, Gazprommal megkötött gázvásárlási szerződés kezdete óta.

Másodfokon is adatigénylési pert nyert a Demokratikus Koalíció az MVM-mel szemben. A Fővárosi Ítélőtábla ítélete arra kötelezi az állami gázkereskedőt, hogy megnevezze azokat a cégeket és kapcsolattartó személyeket, akik 2021 óta orosz gázt adtak el a magyar államnak az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök által kötött „gázalku” keretében – áll az ellenzéki párt vasárnapi közleményében.

A DK szerint így már „bírósági ítélet kötelezi arra az Orbán-kormányt, hogy elárulja, kiknek a kedvéért emelték hétszeresére a gáz árát.”

A párt azt ígéri, hogy amint megkapták az adatokat az MVM-től, azokat nyilvánosságra is hozzák. Mint ismert, az állami MVM 2021. októberétől kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést az orosz állami Gazprommal, melynek pontos részletei titkosak. Nemrég írtunk arról: míg 2021-ben még Magyarország nyert 211 milliárdot a szerződéssel, ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, az elmúlt két év során már 564 milliárd forint kára származhatott az országunknak.

Nyitókép: Anton Vaganov / File Photo via Reuters

 

#Gazdaság#dk#demokratikus koalíció#mvm#orosz gáz#gazprom#gázszerződés

Címlapról ajánljuk